Ελληνική Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος στις 7-11 Μαΐου

Δωρεάν εξετάσεις από την Ελληνική Δερματολογική Εταιρία Οι εξετάσεις διενεργούνται κατόπιν ραντεβού στο 215 215 85 23

Εκστρατεία για την πρόληψη και τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος, διοργανώνει και φέτος η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρία (ΕΔΑΕ), στο πλαίσιο της Ελληνικής Εβδομάδας Κατά του Καρκίνου του Δέρματος (7-11 Μαΐου).

Μέλη της ΕΔΑΕ σε όλη την Ελλάδα, θα προσφέρουν δωρεάν εξέταση κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εβδομάδας. Οι εξετάσεις διενεργούνται κατόπιν ραντεβού στο 215 215 85 23 ή στην ιστοσελίδα www.euromelanoma-greece.gr .

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος και μεταξύ των παραγόντων κινδύνου είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο κατά την παιδική ηλικία, η απότομη έκθεση στον ήλιο μετά το χειμώνα, το άθροισμα των «ωρών» έκθεσης στον ήλιο. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να αντιμετωπισθεί και η έγκαιρη διάγνωση αυξάνει τις πιθανότητες ίασης, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Σύμφωνα με την ΕΔΑΕ, κατά την περσινή Ελληνική Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος εξετάστηκαν 1.420 άνδρες και 2.579 γυναίκες, κατά μέσο όρο 45 ετών. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (49%) αποφάσισε να συμμετάσχει επειδή είχε πολλές ελιές, το 14% γιατί κάποια ελιά είχε πρόσφατα αλλάξει σχήμα, ενώ το 31% γιατί θεώρησε χρήσιμη την εξέταση δέρματος. Σε ποσοστό 49% των περιπτώσεων οι βλάβες εντοπίστηκαν αρχικά από τον ίδιο τον εξεταζόμενο και στο 48% από τον δερματολόγο, ενώ με μελάνωμα διαγνώστηκαν 69 άτομα.

Το 32% των ατόμων δήλωσε ότι είχε υποστεί κάποιο σοβαρό έγκαυμα από τον ήλιο στο παρελθόν. Επίσης, μόνο το 39% χρησιμοποιούσε πάντοτε αντηλιακό όταν βρισκόταν σε ανοιχτό χώρο για πάνω από μια ώρα, εκτός ηλιοθεραπείας, ενώ αντιθέτως  το 64% χρησιμοποιούσε πάντα αντηλιακό κατά την ηλιοθεραπεία. Σε ποσοστό 73% ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν στην καμπάνια.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ