Παιδικός καρκίνος, Τι βιώνει ένας γονιός…

Μεγαλύτερη δυσκολία για τον κάθε γονιό είναι να διαχειριστεί όλα αυτά που συμβαίνουν μέσα του σε ψυχολογικό επίπεδο.

Ο παιδικός καρκίνος πέρα από τις αρνητικές επιπτώσεις στην ζωή ενός παιδιού είναι αδιαμφισβήτητο ότι προκαλεί κραδασμούς στην συνοχή της οικογένειας.

Από ψυχολογικής άποψης πλήττεται όχι μόνο το παιδί αλλά και η ίδια η οικογένεια στο σύνολο της.

Και για αυτό άλλωστε σε όλες τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες ο παιδικός καρκίνος αντιμετωπίζεται συστημικά,  αναγνωρίζοντας την μεγάλη σημασία που έχει η στήριξη , η κάλυψη αναγκών της οικογένειας του παιδιού ως μέρος της θεραπείας του.

Τι βιώνει ένας γονιός όταν στην ζωή του παιδιού του μπαίνει ο καρκίνος;

Αρχικά στο άκουσμα μιας τέτοιας διάγνωσης ένας γονιός βιώνει  φόβο, πανικό, ανασφάλεια, απόγνωση ή και απελπισία.

Πολλές φορές χρειάζεται αρκετός χρόνος για να μπορέσει ένας γονιός να διαχειριστεί το αρχικό σοκ και να συνειδητοποιήσει πραγματικά την αλλαγή στην ζωή του παιδιού του και της οικογένειας του γενικότερα.

Ο γονιός καλείται να είναι πάντα διαθέσιμος να καλύψει τις ανάγκες του παιδιού του αλλά  επίσης να μπορεί να εκπληρώσει και όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις στην ζωή του (οικογένεια, επάγγελμα) με αποτέλεσμα το αίσθημα της εξουθένωσης , σωματικής και ψυχολογικής κόπωσης να είναι πολύ πιθανό να του συμβεί.

Μεγαλύτερη δυσκολία για τον κάθε γονιό είναι να διαχειριστεί όλα αυτά που συμβαίνουν μέσα του σε ψυχολογικό επίπεδο. Να υπομένει και να αντέξει την πιθανότητα το παιδί του να υποφέρει ή να πονάει είτε από την ίδια την ασθένεια είτε από τις ιατρικές διαδικασίες στην οποίες υποβάλλεται.

Δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τα αισθήματα ενοχής που νιώθει καθώς δεν μπορεί να προστατέψει και να ανακουφίσει το παιδί του από αυτό που βιώνει και αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη σύγκρουση που βιώνει ένας γονιός απέναντι στην ασθένεια του παιδιού του. Σύγκρουση με τον ρόλο του ως γονιό.

Μπορούμε να βοηθήσουμε έναν γονιό παιδιού με καρκίνο;

Ωθούμε τον κάθε γονιό να αναπτύξει στρατηγικές δράσεις (ενημέρωση για την ασθένεια και όλες τις διαθέσιμες θεραπείες). Πολλές φορές η γνώση του τι έχω να αντιμετωπίσω και ή δράση που μπορώ να κάνω, αυξάνει το αίσθημα του ελέγχου που βιώνω.

Προσπαθούμε να εκλογικεύσουμε τις ενοχές ,το ότι είναι γονιός δεν σημαίνει ότι έχει την δύναμη ή την ευθύνη να προστατέψει το παιδί του από ασθένειες όπως ο καρκίνος.

Παρέχουμε στήριξη, κατανόηση και συμπόνια στην πιο σκληρή δοκιμασία που βιώνει ένας γονιός.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το να στηρίξουμε την οικογένεια ενός παιδιού με καρκίνο στηρίζουμε με αυτόν τον τρόπο το ίδιο το παιδί.

Ευτυχώς βέβαια η ιατρική κοινότητα έρχεται να δώσει το πιο θετικό και ενθαρρυντικό μήνυμα στους γονείς παιδιών με καρκίνο, ότι ο παιδικός καρκίνος σε πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ιάσιμος.

——————————————————————————————————————————————

Γράφει η  Μαίρη Ι.Βαρβαρούση

Βαρβαρούση Μαίρη

Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα

Η Μαίρη Ι.Βαρβαρούση γεννήθηκε το 1983 στην Πτολεμαΐδα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε την κατεύθυνση της Κλινικής Ψυχολογίας με παράλληλη εκπαίδευση στην Γνωστική Αναλυτική και Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία. Συμμετείχε σε συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις.

Από το 2005 ζει και εργάζεται στην Πτολεμαΐδα όπου διατηρεί ιδιωτικό γραφείο.