Δεν υπάρχει θεσμοθετημένη νοσηλευτική ειδικότητα ή εξειδίκευση στην ογκολογική νοσηλευτική στην Ελλάδα

Με έγγραφο του ο κ. Πολάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η τεχνική διαδικασία της διάλυσης των φαρμάκων των καρκινοπαθών, μπορεί να γίνει από προσωπικό οποιασδήποτε ειδικότητας όπως...Κάτι που είναι παράνομο και επικίνδυνο.

Η γενικότερη οικονομική ύφεση και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον χώρο της υγείας έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των καρκινοπαθών, όπως η διασφάλιση των θεραπειών και της φαρμακευτικής αγωγής καθώς και η αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας.
Οι νοσηλευτές/τριες σε όλο το φάσμα διάγνωση – θεραπεία – αποκατάσταση – τελικό στάδιο είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον γιατρό – θεραπευτική ομάδα και ασθενή. Οφείλει όμως να έχει σωστή εκπαίδευση και πλήρη ενημέρωση στις καθημερινές εξελίξεις για να ανταπεξέλθει στο ρόλο του κάτι που θα επιτευχθεί με τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση και τη συμμετοχή στην έρευνα.

Ο νοσηλευτής/τρια ογκολογικών ασθενών, θα πρέπει να είναι κάτοχος πτυχίου του τμήματος νοσηλευτικής, με ειδικότητα στην νοσηλευτική ογκολογία. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεσμοθετημένη νοσηλευτική ειδικότητα ή εξειδίκευση στην ογκολογική νοσηλευτική στην Ελλάδα .

Θα πρέπει λοιπόν να θεσμοθετηθεί η ειδικότητα έτσι ώστε οι ογκολογικοί νοσηλευτές να εκπαιδεύονται για να προσεγγίζουν σωστά τους ασθενείς τους, καθώς επίσης και να γνωρίζουν όλους εκείνους τους κινδύνους των φαρμάκων που χορηγούν στους καρκινοπαθείς, για να προφυλάσσουν τον εαυτό τους περισσότερο. (διάλυση, χορήγηση, διασπορά κυτταροτοξικών ουσιών)

Η διάλυση πρέπει να γίνεται από φαρμακοποιό ή βοηθό του και ΟΧΙ από νοσηλευτή αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα δεν τηρείται. Με έγγραφο ( ΑΔΑ: ΩΤΣΠ465ΦΥΟ-ΜΤΤ ) του προς όλες τις Υ.ΠΕ. και τα νοσοκομεία της χώρας ο κ. Πολάκης αναπληρωτής υπουργός υγείας, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η τεχνική διαδικασία της διάλυσης μπορεί να γίνει από προσωπικό οποιασδήποτε ειδικότητας όπως π.χ. βοηθοί φαρμακείου, νοσηλευτές, παρασκευαστές, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων και τεχνικοί φαρμάκων. Κάτι που είναι παράνομο και επικίνδυνο.

Οι Νοσηλευτές αυτοί  θα ήταν χρήσιμο να έχουν και γνώσεις ψυχικής υγείας, για να έχουν  εφόδια και για να μπορούν να διαχειριστούν και να υποστηρίξουν ψυχολογικά τον  ογκολογικό  ασθενή και το περιβάλλοντος του.Θα  ήταν σημαντικό και επιβεβλημένο ο νοσηλευτής να παρακολουθήσει σεμινάρια (ΠΙΝΕΠ) σχετικά με το θέμα για να αποκτήσει τις δεξιότητες που απαιτούνται ή και άλλου τύπου εκπαίδευση και σεμινάρια.

Όλοι οι Νοσηλευτές θα πρέπει να ενημερώνονται, να καταρτίζονται δια βίου και να «θωρακίζονται» με γνώση, άλλο τόσο οι νοσηλευτές σε ογκολογικά τμήματα! 

——————————————————————————————————————————————-

Γράφει η Ευδοξία Γιαννοπούλου

1-evdoxia-giannopoyloy

Η Ευδοξία Γιαννοπούλου γεννήθηκε στο Κλειδί Ημαθίας όπου και μεγάλωσε. Είναι
παντρεμένη ,έχει δύο παιδιά και κατοικεί στην Πτολεμαΐδα. Είναι απόφοιτος του τμήματος
Νοσηλευτικής του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης με εξειδίκευση στην Αιμοδοσία και μεταπτυχιακές
σπουδές στην Διοίκηση Υγείας. Είναι υποψήφια διδάκτωρ στην Ιατρική σχολή του
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης .
Η επαγγελματικήτης εμπειρία στη Νοσηλευτική ξεκινάει το1991 μέχρι κα ισήμερα
όπου υπηρετεί στο Γενικό Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας «ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ» στη θέση της
υποδιεύθυνσης της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.
Συμμετείχε ως συντονίστρια και μέλος οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών σε
πλήθος συνεδρίων, σεμιναρίων, κλινικών φροντιστηρίων σχετικά με τη δημόσια υγεία με
επιστημονικές εργασίες. Δημοσιεύσεις εργασιών και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά.
Συμμετείχε ως εκπαιδεύτρια στο τμήμα Νοσηλευτικής στο ΙΕΚ Πτολεμαΐδας.
Εχει πιστοποιηθεί ως δόκιμος επιθεωρητής Συστημάτων Διαχείρισης Ποιότητας, είναι
υπεύθυνη του γραφείου ποιότητας του νοσοκομείου και μέλος της ομάδας εργασίας του
προγράμματος αξιολόγησης για την απόδοση και βελτίωση της ποιότητας στα νοσοκομεία
PATH Project, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Διετέλεσε πρόεδρος του επιμελητηρίου των νοσηλευτών,του 3ου Π.Τ.της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Δυτικής Μακεδονίας και μετέπειτα μέλος του Δ.Σ. του 2ουΠ.Τ. Μακεδονίας & Θράκης. Πρόεδρος του Υπηρεσιακού συμβουλίου για την τριετία 2014-2016 και μέλος του Επιστημονικού συμβουλίου του Νοσοκομείου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ