Καρκίνος Προστάτη… μέθοδος Da Vinci

Ο ιατρός Νικόλαος Παν. Παρδαλίδης μας εξηγεί τη μέθοδο da Vinci

Ο προστάτης είναι ένας αδένας του ανδρικού ουροποιητικού συστήματος που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό. ‘Εχει μέγεθος κάστανου και περιβάλλει την ουρήθρα (ο σωλήνας που αδειάζει τα ούρα από την ουροδόχο κύστη). Ο προστάτης αδένας παράγει ειδικό υγρό που εμπλουτίζει το σπέρμα.

Περίπου 15% του Ελληνικού ανδρικού πληθυσμού θα διαγνωσθεί με καρκίνο του προστάτη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Οι επιλογές της θεραπείας και της πρόγνωσης εξαρτώνται από το στάδιο του καρκίνου, την επιθετικότητα, την ηλικία και την γενικότερη κατάσταση υγείας του ασθενούς. ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΩΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΘΕΙ Η ΝΟΣΟΣ.

Επειδή ο προστατικός καρκίνος ΔΕΝ εμφανίζει πρώιμα συμπτώματα είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ όλοι οι άντρες άνω των 45 ετών να εξετάζονται από τον ΟΥΡΟΛΟΓΟ τους μια φορά ετησίως.

Η ριζική προστατεκτομή εφαρμόζεται σήμερα σε περιπτώσεις όπου ο προστατικός καρκίνος είναι εντοπισμένος μέσα στον προστάτη και αφορά την αφαίρεση ολόκληρου του προστάτη με τα περιβλήματά του, της σπερματοδόχου κύστης και τους σπερματικούς σπόρους.

Σήμερα η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται με απόλυτη ασφάλεια και επιτυχία με τη Ρομποτική Χειρουργική.

Θεραπεία

Ρομποτική Ριζική Προστατεκτομή

Οι νέοι τρόποι εφαρμογής της τεχνολογίας στην ιατρική προσφέρουν στους ασθενείς με καρκίνο ενεργό και παραγωγική ζωή μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η da Vinci προστατεκτομή ελέγχει καλύτερα τον όγκο και μειώνει στο ελάχιστο την ακράτεια ούρων και τη στυτική ανεπάρκεια.

Η χειρουργική θεραπεία: Ριζική προστατεκτομή

Μία από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες μορφές θεραπείας του προστατικού καρκίνου είναι η χειρουργική αφαίρεση του οργάνου, γνωστή ως ριζική προστατεκτομή. Η κλασική ανοικτή χειρουργική επέμβαση απαιτεί τομή 30 εκατοστών περίπου. Επίσης η ανοικτή χειρουργική επέμβαση συνδυάζεται με μεγάλη απώλεια αίματος, παράταση του χρόνου ανάρρωσης και επιστροφής στην φυσιολογική δραστηριότητα και την πιθανότητα ακράτειας ούρων καθώς και στυτικής ανεπάρκειας.

Ρομποτική Da Vinci προστατεκτομή: Μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδος

Εάν ο ουρολόγος προτείνει τη χειρουργική θεραπεία του προστατικού σας καρκίνου τότε μπορεί να είστε υποψήφιος για μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική που ονομάζεται da Vinci προστατεκτομή.

Η μέθοδος αυτή αποτελείται από ένα υψηλής τεχνολογίας χειρουργικό σύστημα με βραχίονες που βοηθά τον χειρουργό να βλέπει ζωτικά ανατομικά σημεία πιο καθαρά και να πραγματοποιεί μία χειρουργική επέμβαση με απόλυτη ακρίβεια. Για τους ασθενείς, η da Vinci προστατεκτομή προσφέρει πολλαπλά πλεονεκτήματα συγκριτικά με την ανοικτή.

Το Da Vinci εξομοιώνει τις κινήσεις του ανθρώπινου χειρουργικού χεριού με ακρίβεια χιλιοστού πάνω στο χειρουργικό πεδίο.

 

Συγκεκριμένα προσφέρει:

  • Επέμβαση χωρίς τομές
  • Μικρό χρόνο νοσηλείας (24-48 ώρες)
  • Ελάχιστο πόνο
  • Μειωμένη πιθανότητα λοίμωξης
  • Ελάχιστη απώλεια αίματος και μηδενική μετάγγιση
  • Γρήγορη ανάρρωση από την επέμβαση
  • Γρήγορη επιστροφή στη φυσιολογική δραστηριότητα
  • Καλύτερο ογκολογικό αποτέλεσμα
  • Εγκράτεια ούρων
  • Διατήρηση στυτικής ικανότητας

Θα πρέπει να τονιστεί ότι, όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση, τα αποτελέσματα εξατομικεύονται.

 

Το σύστημα da Vinci είναι ένα ρομποτικό χειρουργικό μηχάνημα υψηλής τεχνολογίας.

Το ρομπότ μεταφέρει τις κινήσεις από το χέρι του χειρουργού, με απόλυτη ακρίβεια στα μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία που βρίσκονται μέσα στο χειρουργικό πεδίο.

Τα ρομποτικά εργαλεία είναι μικρά σε μέγεθος και έχουν μεγάλο εύρος κινήσεων.

 

dv8

 

Το σύστημα da Vinci αυξάνει τις χειρουργικές δυνατότητες επιτρέποντας την πραγματοποίηση πολύπλοκων και λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων διαμέσου μικρών οπών.

Σ’αυτό βοηθά και η μεγέθυνση έως και 15 φορές που προσφέρει το σύστημα με την τρισδιάστατη (στερεοσκοπική) όραση, Το ρομποτικό σύστημα ΔΕΝ μπορεί να προγραμματιστεί ΟΥΤΕ να πραγματοποιήσει επέμβαση χωρίς την εντολή του χειρουργού.

Στο σύστημα da Vinci ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ κάθε χειρουργικός χειρισμός να πραγματοποιείται με άμεση παρέμβαση του χειρουργού.

Με τη ρομποτική χειρουργική επίσης πραγματοποιούνται και άλλες ουρολογικές επεμβάσεις όπως, πυελοπλαστική σε περιπτώσεις στένωσης πυελοουρητηρικής συμβολής, αφαίρεση κύστεων νεφρού, απλή νεφρεκτομή για καλοήθεις παθήσεις του νεφρού, μερική νεφρεκτομή για μικρούς όγκους και ριζική νεφρεκτομή για μεγάλους όγκους του νεφρού καθώς και ριζική κυστεκτομή με δημιουργία νεοκύστης σε περιπτώσεις διηθητικού καρκίνου της ουροδόχου κύστεως.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ