Βαθμός κακοήθειας…για το καρκίνο του μαστού

Τι είναι ο βαθμός κακοήθειας (grade);

Ο διηθητικός καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετική δυναμική κακοήθειας και βαθμονομείται με grades (I,II,III).

Όταν τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα και πολύ λίγο μοιάζουν με τα φυσιολογικά κύτταρα του μαστού, τότε ο καρκίνος είναι υψηλού βαθμού κακοήθειας (grade III).

Όταν τα καρκινικά κύτταρα παρουσιάζουν μέτριο ρυθμό πολλαπλασιασμού και έχουν μέτρια απόκλιση από τα φυσιολογικά κύτταρα του μαστού, τότε ο καρκίνος είναι μετρίου βαθμού κακοήθειας (grade II).

Όταν τα καρκινικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται πολύ αργά και μοιάζουν πολύ με τα φυσιολογικά κύτταρα του μαστού, τότε ο καρκίνος είναι μικρού βαθμού κακοήθειας (grade I).

ΠΗΓΗ

ΝΑΤΑΣΣΑ ΠΑΖΑΙΤΗΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΑΖΑΪΤΗ

Γενική Χειρουργός – Χειρουργός μαστού

Η γιατρός-χειρουργός Νατάσα Παζαΐτη με εκτενή εμπειρία στον χώρο της χειρουργικής μαστού, είναι μία από τους πιο καταρτισμένους γιατρούς-χειρουργούς στην Ελλάδα.

Ξεκίνησε με σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη Σχολή Επιστημών Υγείας στο τμήμα της Ιατρικής από όπου κι αποφοίτησε το 2004. Πήρε την ειδικότητά της στη Γενική Χειρουργική από την Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Γενικού Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών. Εκπαιδεύτηκε στην Ογκοπλαστική και Επανορθωτική Χειρουργική του μαστού στο St Thomas Hospital του King’s College του Λονδίνου στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής και στις παθήσεις και στη Χειρουργική Μαστού στη Μονάδα Μαστού του Guys’ Hospital του King’s College και συνέχισε την εκπαίδευσή της στην αποκατάσταση συμπλέγματος θηλής θηλαίας άλω με ‘micropigmentation’ στο Finishing Touches Group της Μεγάλης Βρετανίας. Έχει τεράστια εμπειρία στην διαγνωστική και επεμβατική χρήση υπερήχων μαστού και είναι η μοναδική στην Ελλάδα και από τους λίγους χειρουργούς στον κόσμο που έλαβε πιστοποίηση για την χρησιμοποίηση υπερήχων μαστού από το North Bristol NHS Trust-Southmead Hospital.Διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στη Μονάδα Μαστού της Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθηνών. Η εξειδίκευσή της πιστοποιήθηκε με το Ευρωπαϊκό Δίπλωμα Χειρουργικής Μαστού από το European Board of Breast Surgery.

Έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων διαγνωστικής προσέγγισης και χειρουργικής του Μαστού στην Αθήνα, το Μιλάνο και το Παρίσι και έχει εκπαιδευτεί στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική στο University of Dundee και στο European Institute of TeleSurgery στο Στρασβούργο.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ