Μεσογειακή διατροφή… και πάλι αποδεικνύεται η σπουδαιότητα της

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του μαστού κατά 40%, όπως διαπίστωσε μια νέα μεγάλη μελέτη.

Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν πάνω από 62.000 γυναίκες για μια περίοδο 20 ετών, για να δουν πως ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού επηρεάστηκε από ό, τι έτρωγαν.

Εκείνες που ακολουθούσαν διατροφή πιο κοντά στη μεσογειακή, δηλαδή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, ψάρια και ελαιόλαδο είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ER αρνητικό καρκίνο του μαστού σε σχέση με τις γυναίκες που ακολουθούσαν λιγότερο πιστά τη μεσογειακή διατροφή.

Αυτή η μορφή της νόσου, η οποία δεν διεγείρεται από τα οιστρογόνα, είναι συχνά δυσκολότερο να θεραπευθεί σε σχέση με μορφές ευαίσθητες στις ορμόνες και είναι πιο πιθανό να αποδειχθεί μοιραία.

Μια τυπική μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει υψηλή πρόσληψη πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, όπως ξηρούς καρπούς, φακές και φασόλια, δημητριακά ολικής αλέσεως,  ψάρια και μονοακόρεστα λίπη, όπως το ελαιόλαδο. Η κατανάλωση άσπρου ψωμιού ή άσπρου ρυζιού, κόκκινου κρέατος και γλυκών, διατηρείται στο ελάχιστο.

Ο καθηγητής Piet van den Brandt, από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ στην Ολλανδία, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cancer, δήλωσε: «Η έρευνά μας μπορεί να βοηθήσει να χυθεί φως στο πώς οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Βρήκαμε μια ισχυρή σχέση μεταξύ της μεσογειακής διατροφής και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού, ακόμη και σε ένα μη-μεσογειακό πληθυσμό».

Το αλκοόλ, το οποίο αποτελεί κανονικά μέρος μιας παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής, αποκλείστηκε από τη μελέτη λόγω της γνωστής σχέσης του με τον καρκίνο του μαστού.

Ο Δρ Παναγιώτα Μήτρου, διευθύντρια χρηματοδότησης έρευνας στο ίδρυμα World Cancer Research Fund, το οποίο υποστήριξε οικονομικά τη νέα έρευνα, δήλωσε: «Αυτή η σημαντική μελέτη έδειξε ότι ένα διατροφικό πρότυπο, όπως η μεσογειακή διατροφή, θα μπορούσε να βοηθήσει να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού – ιδιαίτερα ο συγκεκριμένος τύπος που έχει χειρότερη πρόγνωση».