Κρεμμύδι …διατροφικός σύμμαχος

Κρεμμύδι: Θρεπτικά συστατικά και σωστός τρόπος μαγειρέματος για να μη χαθούν

Tα οφέλη που προσφέρουν οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα είναι πολύ σημαντικά για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

Για να ωφεληθούμε όμως στο έπακρο από αυτά, πρέπει να τα προσθέσουμε στο φαγητό την κατάλληλη στιγμή.

Ο χρόνος που προστίθεται ένα υλικό στο φαγητό, αυξάνει τη βιοδιαθεσιμότητά του, να μην χάνει τις βιταμίνες και τις άλλες θρεπτικές του ουσίες, αλλά ούτε και τη γεύση του.

Tο κρεμμύδι περιέχει σημαντικές ποσότητες ενός φλαβονοειδούς που ονομάζεται κερκετίνη. H ουσία αυτή υπάρχει και σε άλλες τροφές, όπως το τσάι και το μήλο, αλλά όταν προέρχεται από το κρεμμύδι η απορρόφησή του από τον οργανισμό μας είναι διπλάσια από αυτήν του τσαγιού και τριπλάσια από αυτήν του μήλου.

onions2

αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η κερκετίνη προστατεύει από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Eπίσης, δρα ευεργετικά στην υπέρταση και στην υπερχοληστερολαιμία.

Πότε πρέπει να το προσθέσετε

Γενικά, η μαγειρική επεξεργασία του κρεμμυδιού δεν φαίνεται να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τα επίπεδα της κερκετίνης και των άλλων φλαβονοειδών που περιέχει.

Tο τηγάνισμα δεν επηρεάζει σημαντικά την περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή.

Tο βράσιμο του κρεμμυδιού οδηγεί σε μερική απώλεια της κερκετίνης σε ποσοστό 30%, αλλά η ποσότητα αυτή μεταφέρεται στο νερό.

H χρήση φούρνου μικροκυμάτων διατηρεί τα επίπεδα των φλαβονοειδών του κρεμμυδιού σχεδόν ανέπαφα και για το λόγο αυτό θεωρείται προτιμότερος σε σχέση με το βρασμό.

Oι υψηλές θερμοκρασίες κάνουν το κρεμμύδι πιο πικρό. Tο ξεφλούδισμα και το κόψιμο του κρεμμυδιού πρέπει να γίνεται λίγο πριν το μαγείρεμα ή το σερβίρισμα, καθώς η γεύση και το άρωμά του μειώνονται με την έκθεσή του στο οξυγόνο.

ΠΗΓΗ