Καρκίνος του προστάτου…Έγκαιρη διάγνωση – πρόληψη

ο καρκίνος του προστάτου σήμερα θεραπεύεται στα αρχικά στάδια και είναι πλέον στα χέρια του κάθε άνδρα να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

Ο καρκίνος του προστάτου στα αρχικά στάδια που θεραπεύεται είναι συνήθως ασυμπτωματικός. Σκοπός της ιατρικής είναι να γίνει η διάγνωση στο αρχικό στάδιο και σήμερα έχουμε τα μέσα να το κάνουμε, ώστε να θεραπευθεί από τη νόσο. Εδώ θα πρέπει να τονίσω ότι ο καρκίνος του προστάτου, εάν διαγνωσθεί έγκαιρα και θεραπευθεί, οδηγεί στην πλήρη ίαση, δηλαδή ο ασθενής θα πεθάνει από άλλη αιτία και όχι από τον καρκίνο του προστάτου.

Επειδή όπως  αναφέρθηκε είναι ασυμπτωματικός στο στάδιο αυτό, θα  πρέπει κάθε άνδρας μετά την ηλικία των 50 να υποβάλλεται κάθε χρόνο σε έλεγχο για καρκίνο του προστάτου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υποβάλλεται κάθε χρόνο σε δακτυλική εξέταση και σε μέτρηση του PSA.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ

Είναι δύο εξετάσεις απλές και ανώδυνες που όμως έχουν οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Ενώ, δηλαδή, πριν μερικά χρόνια η διάγνωση γίνονταν στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών σε προχωρημένο στάδιο, σήμερα κυρίως με τη μέτρηση του PSA το ποσοστό των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο έχει μειωθεί και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να θεραπεύεται μεγαλύτερος αριθμός ασθενών.

Εκτός των περιπτώσεων που δεν έχουν συμπτώματα υπάρχουν και περιπτώσεις που υπάρχουν κάποια ενοχλήματα τα οποία όμως δεν αξιολογούνται. Έτσι κάθε άνδρας που εμφανίζει ένα η περισσότερα από τα πιο κάτω συμπτώματα:

  • Δυσκολία στην ούρηση,
  • Συχνουρία ιδιαίτερα το βράδυ με μικρή  ποσότητα ούρων,
  • Έντονη επιθυμία για ούρηση  ενώ μετά την ούρηση αισθάνεται ότι η κύστις δεν αδειάζει καλά,
  • Όταν βλέπει αίμα στα ούρα,
  • Όταν έχει επίμονο και μακροχρόνιο πόνο στα οστά ιδιαίτερα χαμηλά στη μέση, θα πρέπει το ταχύτερο να ελέγχεται για τον προστάτη χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι έχει και καρκίνο.

Όσον αφορά την πρόληψη της νόσου ειδικά στην Ελλάδα έχουμε δύο παράγοντες που δρουν προστατευτικά. Πρόκειται δηλαδή για τα άφθονα φρούτα και λαχανικά που έχουμε και που πρέπει να καταναλώνουμε και δεύτερον λόγω της ηλιοφάνειας, έχουμε αυξημένη βιταμίνη D.

Σαν συμπέρασμα μπορούμε να  πούμε, ότι ο καρκίνος του  προστάτου σήμερα θεραπεύεται στα αρχικά στάδια και είναι πλέον στα χέρια του κάθε άνδρα να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου.

——————————————————————————————————————————————

Απόστολος Γ. Ρεμπελάκος

Ο Απόστολος Ρεμπελάκος είναι Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,

Ουρολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Αντικαρκινικού Νοσοκομείου

«Ο Άγιος Σάββας»