Καρκίνος θυρεοειδούς – αρκεί η θυρεοειδεκτομή;

επιλέγουμε με προσοχή τα διαγνωστικά κέντρα

Ο διαφοροποιημένος καρκίνος θυρεοειδούς (DTC) συχνά μεθίσταται στους τραχηλικούς λεμφαδένες. Έχει αποδειχθεί ότι σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό ασθενών με DTC (έως 50 ή και 60 %) υπάρχουν ήδη μικροσκοπικές λεμφαδενικές μεταστάσεις όταν τίθεται η διάγνωση. Ακόμη και στο μικροσκοπικό θηλώδες καρκίνωμα (MPTC) λεμφαδενικές μεταστάσεις υπάρχουν στο 15 έως 30 % των ασθενών. Η βιολογική συμπεριφορά των μικροσκοπικών αυτών λεμφαδενικών μεταστάσεων (μικρομεταστάσεων) παραμένει αμφιλεγόμενη και γενικά θεωρείται ότι δεν επηρεάζουν την πρόγνωση. Εντούτοις, οι λεμφαδενικές μεταστάσεις συνδυάζονται με αυξημένη συχνότητα τοπικοπεριοχικής υποτροπής της νόσου που πιθανότατα θα απαιτήσει νέα χειρουργική επέμβαση, τεχνικά δύσκολη και με αυξημένη νοσηρότητα.
Για το λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία η ανίχνευση τραχηλικής λεμφαδενοπάθειας πριν την εκτέλεση της ολικής θυρεοειδεκτομής. Σε χώρες της άπω ανατολής συνηθίζεται η εκτέλεση προφυλακτικού λεμφαδενικού καθαρισμού, δηλαδή χωρίς να υπάρχει εμφανής τραχηλική λεμφαδενοπάθεια. Στις περισσότερες δυτικές χώρες γίνεται ο θεραπευτικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου (εξαίρεση είναι ο κεντρικός λεμφαδενικός καθαρισμός που μπορεί να γίνει μέσω της ίδιας τομής).

Προϋπόθεση η αναγνώριση της τραχηλικής λεμφαδενοπάθειας είτε κλινικά (όχι δυνατόν σε όλες τις περιπτώσεις) είτε – συνηθέστερα – υπερηχογραφικά. Η σημασία της διαθεσιμότητας ενός έμπειρου ακτινολόγου για την αναγνώριση των διηθημένων ή ύποπτων λεμφαδένων είναι προφανής. Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στην εμπειρία μας που σε δύο διαδοχικά υπερηχογραφήματα τραχήλου διέφυγε η τραχηλική λεμφαδενοπάθεια – ενώ υπήρχε- προφανώς λόγω απειρίας του εξεταστού. Όταν διαγνωστεί τραχηλική λεμφαδενοπάθεια σε DTC η ολική θυρεοειδεκτομή προφανώς δεν αρκεί, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα με αυτή να γίνεται και λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου. Αλλιώς η επέμβαση είναι ατελής και ο ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί σε νέα επέμβαση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (ταλαιπωρία για τον ασθενή, αυξημένη νοσηρότητα, περισσότερες δυσκολίες για τον χειρουργό).
Προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι:
• η εξέταση του ασθενούς πριν την επέμβαση από έμπειρο ακτινολόγο, που θα μπορέσει να διαγνώσει την τραχηλική λεμφαδενοπάθεια (και να σχεδιάσει τους προσβεβλημένους λεμφαδένες [«χαρτογράφηση λεμφαδένων»], ώστε να είναι δυνατός ο λεγόμενος εκλεκτικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου αντί του παλαιότερου τροποποιημένου ριζικού λεμφαδενικού καθαρισμού)
• η ετοιμότητα/δυνατότητα του χειρουργού που θα αναλάβει την επέμβαση να εκτελέσει και τον λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου αν αυτό απαιτηθεί.

————————————————————————————————–

Γράφει ο Γεώργιος Σακοράφας

ΓΕΨΡΓΙΟΣ ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ

Γενικός χειρουργός με ιδιαίτερη εμπειρία στη χειρουργική θυρεοειδούς – παραθυρεοειδών. Έχει εκτελέσει περί τις 1200 ολικές θυρεοειδεκτομές (σε 65 εξ αυτών με λεμφαδενικό καθαρισμό τραχήλου) και περί τις 80 επεμβάσεις για την αντιμετώπιση υπερπαραθυρεοειδισμού. Διαθέτει μεγάλη εμπειρία και στην αντιμετώπιση ασθενών που για διάφορους λόγους παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες (π.χ.πολλαπλές επανεπεμβάσεις, λίαν ευμεγέθεις βρογχοκήλες με μεγάλου βαθμού κατάδυση στο μεσοθωράκιο, εκτεταμένη προσβολή λεμφαδένων τραχήλου από καρκίνο θυρεοειδούς, υποτροπές κλπ). Έχει επίσης εκτελέσει μεγάλο αριθμό επεμβάσεων γενικής χειρουργικής (ενδοκοιλιακές επεμβάσεις π.χ. για καρκίνο στομάχου, παχέος εντέρου, οπισθοπεριτοναϊκά σαρκώματα, λαπαροσκοπικές επεμβάσεις, επεμβάσεις μαλακών μορίων, μαστού, κήλες κοιλιακού τοιχώματος κλπ). Έχει δημοσιεύσει περί τις 220 εργασίες σε ξενόγλωσσα περιοδικά υψηλού κύρους και περί τις 90 εργασίες σε ελληνικά ιατρικά περιοδικά