Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

                          ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ  ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ                                           

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε.) ιδρύθηκε το 1958 από καταξιωμένους και ευαισθητοποιημένους επιστήμονες με την καθοδήγηση του Γεώργιου Παπανικολάου και στόχο την καταπολέμηση του καρκίνου στη χώρα μας. Από την ίδρυση της συμμετέχει ενεργά σ’ όλες τις μεγάλες διεθνείς ενώσεις κατά του καρκίνου, εκπροσωπώντας τη χώρα μας.

Με τη πάροδο του χρόνου η Εταιρεία απέκτησε ευρύτατη απήχηση στον πληθυσμό, με αποτέλεσμα να διαθέτει σήμερα περισσότερα από 115 παραρτήματα σε όλη τη χώρα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το έργο που παράγει, την καθιστούν τη μεγαλύτερη ιατροκοινωνική οργάνωση στην Ελλάδα .

Οι δραστηριότητες της Εταιρείας αναπτύσσονται σε πολλαπλά επίπεδα:  ενημέρωση του πληθυσμού, ενημέρωση των λειτουργών υγείας, έγκαιρη διάγνωση, ψυχοκοινωνική υποστήριξη ασθενών και συγγενών καθώς και  παροχή υποστήριξης στη μεταθεραπευτική φροντίδα.

Τις δραστηριότητες αυτές προωθεί ανελλιπώς επί 60 σχεδόν χρόνια με συνεχείς δράσεις που μεταξύ των άλλων συμπεριλαμβάνουν

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ

 • Πρώτη η εταιρεία μας ξεκίνησε συστηματικά και συνεχίζει τον αντικαπνιστικό αγώνα στη χώρα μας, με ιδιαίτερη έμφαση στο χώρο της παιδείας, με ειδικά προγράμματα κατάλληλα προσαρμοσμένα για τις νεαρές ηλικίες των μαθητών στα σχολεία. ( Μόνον για εφέτος με την έναρξη της σχολικής χρονιάς θα διανεμηθούν σε μαθητές δημοτικών σχολείων εγκεκριμένα 120.000 αντικαπνιστικά τετράδια με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων).  Παράλληλα θα πραγματοποιούνται σε όλες τις περιοχές που έχουμε παραρτήματα ( και όχι μόνο) ενημερώσεις των μαθητών για το κάπνισμα, τη σωματική άσκηση, την παχυσαρκία, την κατανάλωση οινοπνεύματος και τη σημασία της σωστής υγιεινής διαβίωσης)
 • Συμμετείχε σε ευρωπαϊκά προγράμματα για τη διαμόρφωση υγιεινών τρόπων ζωής στην νεολαία και στήριζε οικογένειες με προβλήματα που δημιουργούσε η ασθένεια σε νεότερης ηλικίας μέλη τους.
 • Ίδρυσε πρώτη στη χώρα μας Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης               ( 1983 – 2011 ) και συνέβαλε στη αναδιαμόρφωση αρχών λειτουργίας δομών ψυχοκοινωνικής στήριξης ασθενών με καρκίνο και των φροντιστών τους σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Στα κεντρικά γραφεία της και σε πολλά από τα μεγάλα παραρτήματα της λειτουργούν συμβουλευτικοί σταθμοί ψυχολογικής υποστήριξης, ενώ κινητοποιεί τους εθελοντές της όπου υπάρχει ανάγκη που μπορούν να καλύψουν. Από τον Ιανουάριο το 2015 η υπηρεσία αναδιαμορφώθηκε με καινούριο καταστατικό λειτουργίας και μετονομάστηκε σε ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ  ( ΚΕ.Υ.Ε.Ε.Ψ.Ο) και λειτουργεί μέχρι σήμερα προσφέροντας :
 1. Ετήσια ειδικά σεμινάρια για ψυχολόγους και επαγγελματίες υγείας με στόχο τη διαμόρφωση ενός αποδεκτού και αποτελεσματικού πλαισίου για την ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των ασθενών και των φροντιστών τους (ομάδα εργασίας 2016-2017 «το σώμα στην εφηβεία»)
 2. Συμβουλευτική υποστήριξη γονέων εφήβων, ασθενών με νεοπλασματική ασθένεια, από εξειδικευμένη Κλινική Ψυχολόγο (2016-2017)
 3. Καινοτόμα υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας (ιατρών και νοσηλευτών) που ασχολούνται με τον ογκολογικό ασθενή και ιδιαιτέρως με το παιδί και τον έφηβο, με ειδικές συνεδριάσεις και κατάλληλες τεχνικές παρέμβασης (Νοσηλευτικά τμήματα παθολογικών ογκολογικών κλινικών ΓΑΟΝΑ «Ο Αγιος Σάββας» 2015 – 2016 κλινική εποπτεία ιατρών Ογκολογικού Τμήματος Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»
 4. Όμάδα Θεάτρου γυναικών που επιβίωσαν από καρκίνο του μαστού, το έργο της οποίας θα παρουσιαστεί το Φεβρουαρίου με εμψύχωση και σκηνοθετική καθοδήγηση εξειδικευμένης και βραβευμένης σκηνοθέτιδας κας. Γεωργίας Μαυραγάνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

 • Διοργανώνει και κεντρικά και στα παραρτήματα της ειδικές ημερίδες ή σεμινάρια για επιμόρφωση του πληθυσμού σ’ όλο το φάσμα που αφορά την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και την οργάνωση της σωστής  ( ολοκληρωμένης) ογκολογικής φροντίδας
 • Πραγματοποιεί και θέτει υπό την αιγίδα της επιστημονικά συνέδρια και συμπόσια
 • Συμμετέχει σε επιτροπές της Πολιτείας και στο Ογκολογικό Συμβούλιο του ΚΕΣΥ
 • Κάθε χρόνο τυπώνει και διανέμει δωρεάν ενημερωτικά φυλλάδια, βιβλιαράκια και επιστημονικά βιβλία. Επίσης, ως πληροφοριακά μέσα χρησιμοποιεί τακτικά βιντεοταινίες, οι αφίσες και τ’ αυτοκόλλητα.
 • Η εταιρεία εξέδιδε δύο περιοδικά, ένα για το ευρύ κοινό με τίτλο » Μ’ Ενδιαφέρει» και ένα για τους επιστήμονες του χώρου της υγείας, με τίτλο » Ογκολογική Ενημέρωση», Το πρώτο περιοδικό το ελάμβαναν δωρεάν σχεδόν 000 παραλήπτες , ενώ το δεύτερο αποστελλόταν επίσης δωρεάν σε 18.000 γιατρούς όλης της χώρας.
 • Σήμερα χρησιμοποιεί προσωρινά τον ιστότοπο www.cancer-society.gr ,τον οποίον θα μετατρέψει σε περιοδικό υγείας, και η επίσημη διαδικτυακή πλατφόρμα μας θα είναι το www.cancerhellas.org, όπου σταδιακά θα αναπτυχθεί όλο το εύρος των διαδικτυακών δραστηριοτήτων μας (‘οπου σύντομα θα περιλαμβάνει και ένα εξειδικευμένο για την ψυχοκοινωνική ογκολογία). Επίσης διαθέτουμε την ιστοσελίδα www.stopkapnisma.gr για να βοηθήσουμε όσους θέλουν να κόψουν το κάπνισμα. Σύντομα δε θα παρουσιάσουμε την ιστοσελίδα www.i-mastos.gr που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα μας. Ειδική διαδραστική διαδικτυακή παρουσία επεξεργάζονται οι εθελοντές επιστήμονες και συνεργάτες μας γι τους εφήβους και νέους ενήλικες, όπως και για τους επιζώντες.ΣΧΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΣΘΕΝΩΝ
 • Η Εταιρεία είχε δημιουργήσει στο παρελθόν δύο νοσηλευτικά ιδρύματα, ένα στην Αθήνα  (το γνωστό νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι» στην Κηφισιά) και ένα στη Θεσσαλονίκη (τον «Ξενώνα περιθάλψεως ασθενών με καρκίνο») Και τα δύο ιδρύματα παραχωρήθηκαν στο ΕΣΥ τη δεκαετία του 80.
 • Πριν μερικά χρόνια έκτισε και έθεσε σε λειτουργία το Κέντρο φιλοξενίας Ασθενών με Καρκίνο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, δυναμικότητας 100 κλινών ( με μέριμνα φιλοξενίας και παιδιών με νεοπλασματικές παθήσεις ) Το Κέντρο λειτουργεί με επιτυχία σε συνεργασία με το νοσοκομείο «Θεαγένειο»
 • Ταυτόχρονα κτίσαμε στην Παιανία το Ειδικό κέντρο φροντίδας και αποθεραπείας ασθενών με καρκίνο ( ισχύουσας δυναμικότητας 52 κλινών και με την επέκταση που είναι ημιτελής θα μπορεί να διαθέτει 100 κλίνες.) Δυστυχώς η λειτουργία του δεν κατέστει εφικτή παρά μόνο για λίγα χρόνια ενός μέρους του που αφορούσε τις υπηρεσίες έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου ( με ψηφιακό μαστογράφο, κυτταρολογικό εργαστήριο για pap-test και πλύση γαλακτοφόρων πόρων, πλήρες ενδοσκοπικό τμήμα για το πεπτικό κ.α).
 • Στη Λάρισα επιλέξαμε ένα άλλο μοντέλο για την φιλοξενία άπορων ασθενών με την πληρωμή των εξόδων παραμονής τους σε συμβεβλημένα ξενοδοχεία της πόλης.
 • Παράλληλα οι εθελοντές μας υποστηρίζουν στις μετακινήσεις και στις καθημερινές ανάγκες τους ασθενείς που έχουν ανάγκη στήριξης.

ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ

 • Η εταιρεία διαθέτει δύο μονάδες κινητών μαστογράφων που ταξιδεύουν επί 12 έτη σε όλη τη χώρα προσφέροντας δωρεάν μαστογραφικό έλεγχο σε περισσότερες από 60.000 γυναίκες της ελληνικής υπαίθρου. Η κίνηση των μαστογράφων στηρίζεται σε ευγενικού χορηγούς.
 • Σε ορεινά χωριά, σε νησιά και σε ειδικές περιοχές διενεργούμε έλεγχο pap-test
 • Στις δημόσιες εκδηλώσεις μας πραγματοποιούμε δωρεάν σπιρομετρικό έλεγχο, ενώ διανέμουμε δωρεάν και τεστ αφανούς αιμορραγίας από το πεπτικό.
 • Εθελοντές γιατροί σε ορισμένα από τα παραρτήματα μας προσφέρουν τακτικά έλεγχο σε κοινωνικά προβληματικούς ασθενείς για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη.

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

 • Καθιερώσαμε από το 2004 τον Οκτώβρη ως μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, πράξη που έγινε ευρέως αποδεκτή και καθιερώθηκε σε πανελλήνια κλίμακα από όλες τις οργανώσεις.
 • Το ίδιο συμβαίνει την τελευταία τριετία με την καθιέρωση της 4η2 Φεβρουαρίου ως παγκόσμια ημέρα για τον καρκίνο, στα πλαίσια της σχετικής πρωτοβουλίες της Διεθνούς Ένωσης για τον Έλεγχο του καρκίνου, της οποίας είμαστε από πολλών δεκαετιών μέλη
 • Η Εταιρεία μας επίσης διοργάνωνε κάθε χρόνο τον Πανελλήνιο Αντικαρκινικό Έρανο, τα δε χρήματα του διατίθενται από το Υπουργείο Υγείας

Όλες οι δραστηριότητες και οι υπηρεσίες της Εταιρείας μας προσφέρονται στους συμπολίτες μας δωρεάν.

Η υλοποίηση όλων αυτών στηρίζεται στην εθελοντική εργασία των μελών μας και στις οικονομικές συνεισφορές ευγενικών πολιτών και ειδικών χορηγών.

Η έκκληση για συνεργασία απευθύνεται συνεχώς και επίμονα προς όλους τους συμπολίτες μας, γιατί πιστεύουμε και γνωρίζουμε ότι :

 

όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο παρελθόν.