Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε πρόσφατα η δήλωση της γνωστής ηθοποιού Julia Louis-Dreyfus πως πάσχει από καρκίνο του μαστού. «Μία στις 8 γυναίκες θα εμφανίσουν αυτόν τον καρκίνο, εγώ είμαι μία απ’ αυτές», δήλωσε και αυτή η αναφορά της στο twitter συνοδεύτηκε από ένα κύμα συμπαράστασης και αποδοχής: 300.000 likes σε λιγότερο από μία ημέρα.
Αυτό το γεγονός μας δείχνει αφενός πόσο πολύ μπροστά έχουν προχωρήσει η σκέψη και οι αντιλήψεις μας για τη νόσο, καθώς πριν από μερικές δεκαετίες αυτή αποτελούσε ένα στίγμα για την ασθενή που την ανάγκαζε να κρύβει το γεγονός από το περιβάλλον της, ενώ τώρα πλέον μπορούμε να το συζητάμε ελεύθερα και χωρίς καμία προκατάληψη.
Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον καρκίνο του μαστού γιατί – ας μη ξεχνάμε – δεν πρόκειται για καρκίνο ενός εσωτερικού οργάνου, όπως το ήπαρ ή το πάγκρεας, αλλά για ένα εμφανές μέρος του σώματος που θεωρείται σύμβολο θηλυκότητας και πηγή της υπέρτατης γυναικείας συνεισφοράς: της παροχής τροφής στο νεογέννητο παιδί.
Η απελευθέρωση από τις προκαταλήψεις προέκυψε όχι τόσο γιατί αλλάξαμε τις θεωρήσεις μας για το στήθος, όσο και γιατί η επιστήμη κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά την επιβίωση και την ποιότητα ζωής,, αλλά επιπλέον και γιατί πρωτοπόρες γυναίκες δημόσια ανακοίνωσαν και δεν έκρυψαν την πάθηση της, ενώ χιλιάδες οργανώσεις φρόντισαν ώστε να μεταδοθεί το θετικό μήνυμα παντού.
Βέβαια σήμερα έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο, όπου στις αμέτρητες πλέον οργανώσεις για τον καρκίνο του μαστού να υπάρχουν αρκετές που εκμεταλλεύονται την ευαισθησία των συνανθρώπων μας, χωρίς να προσφέρουν έργο, παρά μόνο την προβολή των προσωπικοτήτων που τις δημιούργησαν κάθε Οκτώβρη, ενώ δεν είναι λίγες εκείνες που δήθεν προάγουν την εκστρατεία του ροζ ribbon, προωθώντας παράλληλα εμπορικά συμφέροντα.
Παρ’ όλα αυτά η θετική πορεία συνεχίζει και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. O καρκίνος του μαστού κινητοποιεί όσο κανένας άλλος καρκίνος τον πληθυσμό και καταφέρνει να συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση από οποιοδήποτε άλλο καρκίνο. Γι’ αυτό προωθείται εντυπωσιακά η έρευνα που είναι σημαντική, όχι μόνο για την ίδια τη νόσο, αλλά και για τις άλλες μορφές καρκίνων.
Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, γιατί τα χρόνια που η νόσος δεν θα απειλεί πλέον τη διάρκεια και την ποιότητα ζωής των ασθενών είναι πολύ κοντά μας.
Ευάγγελος Φιλόπουλος
Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος είναι Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας,