11 Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας ποιοι καρκίνοι σχετίζονται με αυτή

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας (World Obesity Day), έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις επιδημικές διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα η παχυσαρκία και να προτείνουν λύσεις για τον περιορισμό της συχνότητας εμφάνισής της.

Μια νέα έκθεση προειδοποιεί για το ρόλο της παχυσαρκίας στον καρκίνο. Το 40% όλων των καρκίνων σχετίζεται με την παχυσαρκία, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτοί οι καρκίνοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν το βάρος του ατόμου διατηρηθεί υπό έλεγχο.

Πώς ο καρκίνος συνδέεται με την παχυσαρκία

Ο C. Brooke Steele, του Τμήματος Πρόληψης και Ελέγχου του Καρκίνου του CDC  και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου χρησιμοποιώντας δεδομένα από στατιστικές για τον καρκίνο στις ΗΠΑ το 2014, καθώς και εξετάζοντας τις τάσεις την περίοδο 2005 – 2014.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τους 13 τύπους καρκίνου που παραδοσιακά συνδέονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία. Αυτοί περιλαμβάνουν:

— Έναν τύπο καρκίνου του οισοφάγου (οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα)

—  καρκίνος του μαστού

Καρκίνος του παχέος εντέρου

Καρκίνος του ενδομητρίου

Καρκίνος της χοληδόχου κύστης και

Καρκίνος του στομάχου (γαστρικός καρκίνος)

Επιπρόσθετα, οι ερευνητές εξέτασαν τους ακόλουθους καρκίνους:

Καρκίνος στα νεφρά

Καρκίνος του ήπατος

Καρκίνος του θυρεοειδούς

Καρκίνος των ωοθηκών και

Καρκίνος του παγκρέατος

Η έκθεση εξέτασε επίσης το μηνιγγίωμα, το οποίο είναι ένας βραδέως αναπτυσσόμενος τύπος όγκου στον εγκέφαλο και το πολλαπλό μυέλωμα.

Οι επιστήμονες ομαδοποίησαν και ανέλυσαν τα δεδομένα κατά φύλο, ηλικία, εθνικότητα, γεωγραφική περιοχή και το είδος του καρκίνου, για κάθε έναν συμμετέχοντα. Ανέλυσαν τις τάσεις τόσο με, όσο και χωρίς, την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Όπως εξηγούν, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εξέταση για καρκίνο του παχέος εντέρου μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης, επειδή η διαδικασία συχνά ανιχνεύει τους πολύποδες στο ορθό, πριν αυτοί καταστούν κακοήθεις.

 

Μπορείτε να υπολογίσετε άμεσα τον δικό σας ΔΜΣ με ένα κλικ ΕΔΩ,