Ο καρκίνος του λάρυγγα είναι ο 7ος πιο συχνός καρκίνος του ανθρωπίνου σώματος και η 9η πιο συχνή αιτία θανάτου από νεοπλασματική νόσο. Αν και είναι ο 2ος συχνότερος καρκίνος της αναπνευστικής οδού μετά τον καρκίνο του πνεύμονα στην ουσία πρόκειται για ένα σπάνιο όγκο που εμφανίζεται σε 3 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού κάθε χρόνο. Η νόσος είναι πιο συχνή σε άνδρες ηλικίας 60- 70 ετών. Οι δύο κύριοι και σχεδόν αποκλειστικοί παράγοντες που ευνοούν την ανάπτυξη του καρκίνου του λάρυγγα είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ οι οποίοι μάλιστα ενισχύουν ο ένας τη δράση του άλλου και μάλιστα έχει αποδειχθεί και ποσοτική συσχέτιση ανάμεσα στις δύο αυτές συνήθειες και την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου.
Ανάλογα το σημείο που αναπτύσσεται ο καρκίνος του λάρυγγα δίνει διαφορετική συμπτωματολογία. Πιο συχνά αφορά τις φωνητικές χορδές (σε ποσοστό 75%) οπότε και παρουσιάζεται με βραχνάδα στη φωνή η οποία επιμένει και δεν βελτιώνεται, ενώ σε διαφορετικές εντοπίσεις στο λάρυγγα μπορεί να γίνει αντιληπτός κατ’ ευθείαν σε ποιο προχωρημένο στάδιο και να εκφραστεί με δύσπνοια, δυσκολία στην κατάποση, πόνο στο λαιμό ή το αυτί. Τέλος ακόμα πιο σπάνια μπορεί να είναι ασυμπτωματικός και να ανακαλύψουμε την ύπαρξη του όταν πλέον έχει δώσει μετάσταση στους λεμφαδένες του τραχήλου.
Η διάγνωση του καρκίνου του λάρυγγα γίνεται με ενδοσκόπηση από Ωτορινολαρυγγολόγο στο ιατρείο, μια απλή και ανώδυνη διαδικασία κατά την οποίο ο ιατρός βλέπει άμεσα το λάρυγγα με μία κάμερα που τοποθετείται από το στόμα ή τη μύτη και επιβεβαιώνεται με βιοψία για την οποία απαιτείται γενική αναισθησία για να ληφθεί.
Στα πρώτα στάδια αντιμετωπίζεται χειρουργικά με επεμβάσεις που επηρεάζουν την ποιότητα της φωνής αλλά διατηρούν το λάρυγγα ή με ακτινοθεραπεία. Στα πιο προχωρημένα στάδια αντιμετωπίζεται με συνδυασμό θεραπειών όπως σύγχρονη χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία ή χειρουργική θεραπεία (ολική λαρυγγεκτομή) και ακτινοθεραπεία. Η πιθανότητα ίασης στα πρώτα στάδια είναι πολύ καλή και πλησιάζει το 80- 90% αλλά μειώνεται δραματικά σε λιγότερο από 40% σε τοπικά προχωρημένη νόσο και σε 20% σε μεταστατική νόσο.
Συμπερασματικά αυτό που πρέπει να αποτυπωθεί για τον καρκίνο του λάρυγγα είναι πως πρόκειται για μία πάθηση η οποία είναι εύκολη να προληφθεί καθώς η έγκαιρη διακοπή του καπνίσματος αυτόματα κάνει σχεδόν απίθανη τη νόσηση. Επιπλέον πρόκειται για ένα νεόπλασμα το οποίο μπορούμε να νικήσουμε άμα διαγνωστεί εγκαίρως. Να κρατήσουμε λοιπόν πώς κάθε βραχνάδα στη φωνή που επιμένει για πάνω από 3 εβδομάδες θα πρέπει να εξετάζεται από Ωτορινολαρυγγολόγο και ειδικά όταν πρόκειται γιακαπνιστές.
Για να μην κινδυνολογούμε βέβαια πρέπει να τονίσουμε ότι μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των ανθρώπων που είναι βραχνοί θα εντοπιστεί κάποιο νεόπλασμα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που παρουσιάζουν βράγχος φωνής πάσχουν από καλοήθεις παθήσεις ή λειτουργικές δυσφωνίες.
——————————————————————————————————————————————
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα
ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ
Ολοκλήρωσα τη φοίτηση μου στην Ιατρική σχολή των Αθηνών το 2009. Μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής μου θητείας εργάστηκα ως ειδικευόμενος γενικής χειρουργικής στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου και ως αγροτικός ιατρός στο νοσοκομείο της Λαμίας. Από το 2012 έως το 2013 εργάστηκα ως ειδικευόμενος Ωτορινολαρυγγολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού» και από το 2013 εώς και τον Ιούλιο του 2017 ολοκλήρωσα την ειδικότητα μου στην Ά Πανεπιστημιακή Ωτορινολαρυγγολογική κλινική του Ιπποκρατείουνοσοκομείου των Αθηνών ενώ ταυτόχρονα υπήρξα συνεργάτης του Ογκολογικού ιατρείου της κλινικής και μετείχα στο Ογκολογικό συμβούλιο του νοσοκομείου.
Τον Ιούλιο του 2017 και μέχρι σήμερα εκτελώ τα καθήκοντά μου ως Επιμελητής Β στην Ωτορινολαρυγγολογική κλινική του Γενικού νοσοκομείου Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».
Από το 2016 είμαι υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα διδακτορικής διατριβής που αφορά τη μοριακή βιολογία του καρκίνου του λάρυγγα ενώ είμαι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Καρκίνου Κεφαλής και Τραχήλου από την ίδρυση της και μέχρι σήμερα.