Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος

Η "επάρατη νόσος" έχει όνομα και λέγεται καρκίνος. Την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου θα ελαφρύνουν οι λέξεις,θα απαντήθουν ερωτήματα σχετικά με τον καρκίνο του παγκρέατος.Με αποφασιστικότητα και χωρίς φόβους! Η γνώση είναι δύναμη και η πρόληψη σώζει ζωές!

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος και σε μια προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο, διοργανώνει Επιστημονική Ημερίδα

την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017 και ώρα 17:30 – 20:30,

στη Λέσχη Αξιωματικών (Ρηγίλλης 1, Αθήνα),

Τα στατιστικά στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο που μιλούν για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου, το 80% όσων έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του παγκρέατος έχουν προσδόκιμο ζωής μόλις 4-6 μήνες.Οι αριθμοί σίγουρα είναι μια πραγματικότητα, όπως πραγματικότητα είναι και τα συμπτώματα, τα μηνύματα που στέλνει το σώμα μας και τα οποία δυστυχώς τα αγνοούμε για πολύ καιρό. Για παράδειγμα, ένας πόνος στην κοιλιακή χώρα, που παραμένει χωρίς να του δίνουμε την πρέπουσα σημασία, χρειάζεται να μας κινητοποιήσει άμεσα.
Η Ημερίδα έχει σκοπό, αφενός να διασκεδάσει τους μύθους γύρω από αυτή τη μορφή καρκίνου, να ενημερώσει για τις νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και την ανάγκη εγρήγορσης για την αναγνώριση τυχόν συμπτωμάτων, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και έναρξη θεραπείας και αφετέρου να ακούσουμε την αφήγηση της προσωπικής εμπειρίας ανθρώπων που έζησαν και ξεπέρασαν τον καρκίνο του παγκρέατος.
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης για όσους το επιθυμούν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

17:30-18:00 Έναρξη Εγγραφών & Χαιρετισμoί
Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.»
Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος ΕΛΛ.Ο.Κ. (Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου), Αντιπρόεδρος ECPC – European Cancer Patient Coalition

Προεδρείο Αλέξανδρος Αρδαβάνης, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής- Επιστημονικός Υπεύθυνος, Α΄ Παθολογικό Ογκολογικό Τμήμα, Γ.Α.Ο.Ν.Α. «Ο Άγιος Σάββας»

18:00-18:15 Δερβένης Χρήστος, Διευθυντής Κλινικής Χειρουργικής Ογκολογίας – Χειρουργικής Ήπατος – Χοληφόρων – Παγκρέατος, στο Νοσοκομείο Metropolitan.
«Η ενημέρωση & ευαισθητοποίηση, το σημαντικότερο βήμα στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση μιας δύσκολης ασθένειας».

18:20-18:35 Χριστοδούλου Χρήστος, Διευθυντής της Β’ Ογκολογικής Κλινικής, Νοσοκομείο Metropolitan
«Νεότερα δεδομένα στη φαρμακευτική θεραπεία του Παγκρεατικού Καρκίνου».

18:40-19:00 Ζηλίκης Νίκολαος, Ψυχίατρος-Παιδοψυχίατρος, Αναπλ. Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
«Διαταραχές Διάθεσης και Καρκίνος»

19:05-19:20 Dr. Ευθύμιος Γκότσης V.MD,BSc,MSc
ΦοίΝΙΚΑΣ /Ομάδα Υποστήριξης Θρέψης
«Διατροφική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο Παγκρέατος»

19:30-20:00 Κωνσταντινίδης Ιωάννης, Συντονιστής Διευθυντής Παθολογικού Τμήματος Νοσοκομείο Παμμακάριστος

«ΣτηρίΖΟΥΜΕ – Παρουσίαση Προγράμματος Κατ’Οίκον Νοσηλείας».

20:00-20:15 Βιωματικά Ασθενών

20:15-20:30 Συζήτηση με το κοινό – Συμπεράσματα

Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ FACEBOOK