Ο φόβος είναι η μεγαλύτερη απειλή…

Η αίσθηση του ελέγχου ενδυναμώνει το άτομο , ενισχύει την ψυχική ανθεκτικότητα του και το θωρακίζει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε διάγνωση αλλά και θεραπεία

Γνωρίζουμε ότι πολλές γυναίκες αποφεύγουν συστηματικά να υποβληθούν σε προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού. Παλαιότερα μπορεί να υπήρχε  το κομμάτι της άγνοιας ή της έλλειψης ενημέρωσης  για την σημασία της πρόληψης σήμερα όμως ο φόβος για τον καρκίνο του μαστού αποδεικνύεται να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για την έγκαιρη διάγνωση και κατά συνέπεια αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Ο φόβος συνδέεται άρρηκτα με τις προκαταλήψεις γύρω απο τον καρκίνο , τα προσωπικά βιώματα αλλά και γενικότερα τον τρόπο σκέψης του ατόμου.  Απέναντι στον φόβο αυτό συνήθως λειτουργούν ασυνείδητοι μηχανισμοί στην γυναίκα προκειμένου να αναβάλλει καθιερωμένες εξετάσεις και ένας απο αυτούς είναι η άρνηση. Η άρνηση είναι ένας μηχανισμός άμυνας του εγώ και διαφαίνεται στις συμπεριφορές που δείχνουν ότι το άτομο δεν αντιλαμβάνεται συνειδητά την ύπαρξη ενός απειλητικού γεγονότος.

Οκτώβριος μήνας πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού

Άρα όσο αρνούμαι την ύπαρξη του καρκίνου του μαστού τόσο θα θεωρώ ότι δεν χρειάζομαι προληπτικές εξετάσεις, και πως άλλωστε να μην γίνει αυτό όταν πιστεύουμε οτι μια εξέταση μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στην πιθανότητα του καρκίνου.

Στην ουσία όμως διαστρεβλώνουμε την έννοια της πρόληψης. Η πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση μας δίνει την δύναμη του ελέγχου επί της ασθένειας.

Η αίσθηση του ελέγχου ενδυναμώνει το άτομο , ενισχύει την ψυχική ανθεκτικότητα του και το θωρακίζει να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε διάγνωση αλλά και θεραπεία. Οι γυναίκες που κάνουν τακτικούς , συστηματικούς ελέγχους ή αντιμετωπίζουν την νόσο σε πρώιμο ,αρχικό σταδιο  έχουν μεγαλύτερη αίσθηση ελέγχου στην υγεία τους και τείνουν να εμφανίζουν μειωμένα επίπεδα στρες γύρω απο την ασθένεια.

Ισως τελικά το βασικό κίνητρο για να κάνουμε την πρόληψη που αρμόζει απέναντι στο καρκίνο του μαστού είναι να νιώσουμε ότι τελικά με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ελέγξουμε την υγεία μας, την ζωή μας.

Ευτυχώς πλέον δεν είμαστε απροστάτευτοι απέναντι σε κάτι όπως είναι ο καρκίνος του μαστού απλά το μόνο που έχουμε να κάνουμε να προστατεύσουμε την υγεία μας απο τον ίδιο μας τον εαυτό…

————————————————————————————-

Γράφει η Μαίρη Ι.Βαρβαρούση
Γεννήθηκε το 1983 στην Πτολεμαΐδα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε την κατεύθυνση της Κλινικής Ψυχολογίας με παράλληλη εκπαίδευση στην Γνωστική Αναλυτική και Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία. Συμμετείχε σε συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις.

Από το 2005 ζει και εργάζεται στην Πτολεμαΐδα όπου διατηρεί ιδιωτικό γραφείο.

ΜΑΙΡΗ ΒΑΡΒΑΡΟΥΣΗ