Νέα ελπιδοφόρα θεραπεία για τον καρκίνο πήρε έγκριση στις ΗΠΑ

Θεωρείται κάτι σαν γονιδιακή θεραπεία, που μεταλλάσσει τα κύτταρα σε αυτό που οι ίδιοι οι ερευνητές ονομάζουν «ζωντανό φάρμακο».

Ονομάζεται Yescarta και είναι μια ελπιδοφόρα θεραπεία για τον καρκίνο, η οποία πήρε την έγκριση του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ. Η έγκριση, σύμφωνα με τους New York Times, είναι για ενήλικους ασθενείς με επιθετική μορφή καρκίνου του αίματος και μη Ηοdgkin’s λέμφωμα, οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε δύο γύρους χημειοθεραπείας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στόχος της συγκεκριμένης θεραπείας είναι να τροποποιήσει γενετικά το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς ώστε να πολεμήσει τον καρκίνο.

Θεωρείται κάτι σαν γονιδιακή θεραπεία, που μεταλλάσσει τα κύτταρα σε αυτό που οι ίδιοι οι ερευνητές ονομάζουν «ζωντανό φάρμακο».

Ηοdgkin’s

Η συγκεκριμένη θεραπεία, που είναι η δεύτερη του είδους που παίρνει την έγκριση του FDA, εντάσσεται στο πλαίσιο της ταχύτατα αναπτυσσόμενης ανοσοθεραπείας, η οποία ουσιαστικά επιδιώκει να επαναπρογραμματίσει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. «Τα αποτελέσματα είναι αξιοσημείωτα. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί ασθενείς οι οποίοι χρειάζονται αυτή τη θεραπεία καθώς δεν έχουν άλλες επιλογές», τόνισε ο δρ Φρέντερικ Λοκ, ειδικός στους καρκίνους του αίματος στο Moffitt Cancer Center στην Τάμπα. Στις παρενέργειες είναι ο υψηλός πυρετός, η υψηλή αρτηριακή πίεση, και διάφορα νευρολογικά προβλήματα.