Με δεδομένη την αυξημένη συχνότητα λεμφαδενικών μεταστάσεων στο θηλώδες καρκίνωμα του θυρεοειδούς (που είναι η συνηθέστερη μορφή καρκίνου θυρεοειδούς), ακόμη και όταν αυτό είναι μικροσκοπικό (< 10 mm), καθίσταται προφανής η αξία του αξιόπιστου προεγχειρητικού ελέγχου για την διάγνωση ακόμη και της κλινικά κρύφιας (λανθάνουσας, ‘occult’) τραχηλικής λεμφαδενοπάθειας.
Αν διαφύγει η διάγνωση της τραχηλικής λεμφαδενοπάθειας τότε ο ασθενής θα χρειαστεί να υποβληθεί σε δεύτερη επέμβαση για την εκτέλεση λεμφαδενικού καθαρισμού, η οποία είναι τεχνικά δυσκολότερη και συνοδεύεται από αυξημένη νοσηρότητα.
Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να γίνεται ένα λεπτομερές υπερηχογράφημα, κατά προτίμηση σε εξειδικευμένο κέντρο και από έμπειρο στην απεικόνιση του τραχήλου ακτινολόγο, έτσι ώστε να έχει ο χειρουργός στη διάθεσή του αξιόπιστες πληροφορίες για την ύπαρξη παθολογικών τραχηλικών λεμφαδένων αλλά και για την κατανομή τους στον τράχηλο («χαρτογράφηση λεμφαδένων τραχήλου»).
Όταν υπάρχουν ερωτηματικά μπορεί να γίνει παρακέντηση με λεπτή βελόνη (FNA) στους ύποπτους λεμφαδένες για την επιβεβαίωση της ύπαρξης διήθησής τους από τα καρκινικά κύτταρα. Με βάση την χαρτογράφηση σήμερα μπορεί αν γίνει ο λεγόμενος εκλεκτικός λεμφαδενικός καθαρισμός τραχήλου (selective lymph node dissection) ή αλλιώς ο λεμφαδενικός καθαρισμός επιλεγμένων διαμερισμάτων των λεμφαδενικών ομάδων τραχήλου (compartment-oriented lymph node dissection).
Τα πλεονεκτήματα είναι κατά βάση η εξασφάλιση ίδιων θεραπευτικών αποτελεσμάτων, παράλληλα με την αποφυγή εκτεταμένων τομών (και ουλών μετεγχειρητικά), όπως επίσης και μείωση της νοσηρότητας λόγω της ελάττωσης της έκτασης των ιστικών κακώσεων κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Προϋποθέσεις για την εφαρμογή της πρακτικής αυτής στην κλινική πράξη είναι δύο:
– Το υπερηχογράφημα να γίνει ΣΕ ΑΞΙΟΠΙΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΕΜΠΕΙΡΟ ΣΤΗΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟ, που να διαθέτει αποδεδειγμένη εμπειρία στον πεδίο αυτό και
– Η διαθεσιμότητα έμπειρου χειρουργού ενδοκρινών αδένων που θα είναι σε θέση να εκτελέσει -αν και όταν αυτό απαιτηθεί – τον λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου (σήμερα κατά προτίμηση τον εκλεκτικό λεμφαδενικό καθαρισμό) ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΙΚΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΕΚΤΟΜΗ.