Αυτοεξέταση το μεγάλο μας όπλο…

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Το βασικό σου όπλο για να παλέψεις ενάντια στην ασθένεια αυτή είναι η αυτοεξέταση κάθε μήνα. Φυσικά δε μπορείς να ψηλαφίσεις τα πάντα, αλλά σίγουρα μπορείς να ελέγξεις αν νιώθεις οτιδήποτε ανησυχητικό, χωρίς να επισκέπτεσαι μηνιαίως τον γιατρό σου. Όπως και να το κάνουμε, με τον καθρέφτη μας έχουμε μεγαλύτερη άνεση.

Εκτός λοιπόν από την ετήσια μαστογραφία σου, είναι απαραίτητη και μια εξέταση του στήθους σου στο σπίτι. Η προληπτική φροντίδα θα φροντίσει ώστε οι μαστοί σου να παραμείνουν υγιείς και θα εξασφαλίσει την έγκαιρη ανίχνευση οποιουδήποτε προβλήματος. Βρήκαμε στο sheknows.com, το πιο εύκολο μάθημα για σωστή ψηλάφιση των μαστών σου.

Βήμα 1ο: Παρατήρηση

Στάσου μπροστά σε έναν καθρέφτη με τους ώμους σου ίσιους και τα χέρια στους γοφούς σου. Παρατήρησε προσεκτικά τα στήθη σου ώστε να είναι στο φυσιολογικό τους σχήμα, μέγεθος και χρώμα, ενώ δώσε βάση στο αν είναι ομοιόμορφα σχηματισμένα χωρίς κάποια παραμόρφωση ή οίδημα. Αν παρατηρήσεις κάτι από τα ακόλουθα μίλα απευθείας με τον γιατρό σου:

1. Πτύχωση ή διόγκωση του δέρματος

2. Προσφάτως ανεστραμμένη θηλή (να πηγαίνει προς τα μέσα, αντί προς τα έξω), ή μια θηλή που να έχει αλλάξει εντελώς θέση

3. Πρήξιμο, ερυθρότητα, εξάνθημα ή πόνο

Βήμα 2ο: Παρατήρηση με σηκωμένα χέρια

Κοιτάζοντας και πάλι στον καθρέφτη, σήκωσε τα χέρια σου πάνω από το κεφάλι σου και εξέτασε τα στήθη σου χρησιμοποιώντας τις οδηγίες του πρώτου βήματος. Και πάλι αν δεις κάποια από τις παραπάνω αλλαγές, τηλεφώνησε στο γιατρό σου. Πολλές γυναίκες νιώθουν καλύτερα να εφαρμόζουν αυτού του είδους την εξέταση στο ντους επειδή το δέρμα τους είναι υγρό και γλυστράει.

Βήμα 3ο: Κοίτα για υγρό

Δες αν βγαίνει υγρό από κάποια από τις δύο θηλές σου. Θα μπορούσε να είναι με τη μορφή ενός υδαρούς, γαλακτώδους ή κίτρινου υγρού ή ακόμα και αίμα. Ενα υγιές στήθος δεν πρέπει να εκκρίνει υγρά (εκτός αν θηλάζεις).

Βήμα 4ο: Αυτοεξετάσου ξαπλωμένη

Ξάπλωσε στο πλάι. Χρησιμοποίησε το δεξί σου χέρι για να εξετάσεις το αριστερό σου στήθος και γυρνώντας από την άλλη μεριά το αριστερό χέρι για το δεξί στήθος. Κράτα τα δάχτυλά σου επίπεδα και ενωμένα και κάνε την εξέταση με τις άκρες των δαχτύλων σου κάνοντας κυκλική κίνηση έκτασης περίπου όσο το ένα τέταρτο του μαστού σου. Κάντο ναι μεν απαλά, αλλά σφιχτά και με σταθερή πίεση.

Φρόντισε να αισθάνεσαι ολόκληρο το στήθος από πάνω μέχρι κάτω (από την κλείδα μέχρι την κορυφή της κοιλιάς σου) και από τη μία άκρη στην άλλη (από τη μασχάλη μέχρι το ντεκολτέ).

Για να βεβαιωθείς ότι θα καλύψεις ολόκληρο το μαστό, εκτέλεσε την κυκλική κίνηση σε ένα σταθερό και επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Ένας εύκολος τρόπος είναι να ξεκινήσεις να το κάνεις από τη θηλή προς τα έξω, ενώ κάνεις όλο και μεγαλύτερους κύκλους, μέχρι να φτάσεις στην εξωτερική άκρη του στήθους σου. Εναλλακτικά μπορείς να μετακινήσεις τα δάχτυλα σου κάθετα, σε γραμμές (Αυτή η κάθετη προσέγγιση φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα για τις περισσότερες γυναίκες). Εφαρμόζοντας λίγη πίεση, νιώσε τον ιστό και των μαστών σου από μπροστά προς τα πίσω και από κάτω. Με μέση πίεση εξέτασε τον ιστό ενδιάμεσα από τα στήθη σου και με πιο έντονη πίεση νιώσε τον ιστό που βρίσκεται βαθιά στο πίσω μέρος των μαστών. Για να καταλάβεις ότι έχεις φτάσει στο πίσω μέρος του ιστού, θα πρέπει να μπορείς να νιώσεις και τον θώρακά σου.

Βήμα 5ο: Καθιστή ψηλάφιση

Κάνε τις κινήσεις του τέταρτου βήματος ενώ κάθεσαι ή ενώ στέκεσαι όρθια. Φρόντισε να το κάνεις με προσοχή και λεπτομέρεια, αφού η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για να νικήσεις αυτή την ασθένεια.