Αντιμέτωποι με το φόβο των παρενεργειών της χημειοθεραπείας.

Δώστε στον εαυτό σας χρόνο μέχρι να συνηθίσετε τη νέα πραγματικότητα στη ζωή σας και τη νέα σας εικόνα, ανεξάρτητα από το εάν οι αλλαγές στη φυσική σας εμφάνιση θα είναι βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες.

Είναι φυσιολογικό εάν υπάρχει φόβος και ανησυχία στη σκέψη υποβολής σε χημειοθεραπεία.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε αυτά τα συναισθήματα, να προσδιορίσετε τις αιτίες, και να μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με τους δικούς σας ανθρώπους και τον ογκολόγο σας. Ο ιατρός σίγουρα θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τόσο τη πιθανότητα εμφάνισης των παρενεργειών όσο και τις επιλογές που έχετε για την έγκαιρη, σωστή και αποτελεσματική τους διαχείριση.

 Μην αρνηθείτε τη χορήγηση της χημειοθεραπείας πριν να είστε σίγουροι ότι είστε πλήρως ενημερωμένοι.

Δεν είναι σπάνιο, ορισμένοι καρκινοπαθείς, να αρνούνται τη θεραπεία απλά και μόνο με το φόβο των παρενεργειών.

 chemo

Μην φοβάστε να κάνετε ερωτήσεις στον ογκολόγο σας.

Συχνές ανησυχίες

Οι φόβοι σας για τις παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Τον πόνο, τη ναυτία, τον έμετο, την κόπωση ή

 • Το να χάσετε την ικανότητα να κάνετε τις τακτικές, καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως το επάγγελμά σας ή τις οικιακές εργασίες, τις κοινωνικές υποχρεώσεις, τη φροντίδα των παιδιών κ.ά. ή

 • Το να βιώσετε αλλαγές στην εμφάνιση σας, όπως την απώλεια μαλλιών ή ουλές και

 • Το «άγνωστο» μέλλον

Αντιμετωπίστε τους φόβους σας

Οι ακόλουθες συστάσεις μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε το φόβο των παρενεργειών:

 • Θυμηθείτε ότι ο μακροπρόθεσμος στόχος της θεραπείας είναι η ίαση, η παράταση του χρόνου ζωής και η βελτίωση της ποιότητας της.

 • Πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλές νέες θεραπείες για τον καρκίνο που χορηγούνται σήμερα προκαλούν λιγότερο έντονες και μικρότερης διάρκειας παρενέργειες απ’ ότι οι παλαιότερες θεραπείες,

 • Υπάρχουν πολλά και πολύ αποτελεσματικά φάρμακα που μπορούν να βοηθήσουν στη πρόληψη και τη διαχείριση των διαφόρων παρενεργειών και οι περισσότερες παρενέργειες μπορούν να προβλεφθούν και με τη κατάλληλη θεραπεία πριν από την έναρξη της χημειοθεραπείας, να αποφευχθούν.

 • Οι περισσότερες παρενέργειες υποχωρούν αμέσως με την ολοκλήρωση της θεραπείας.

 • Κάνετε συνεχώς ερωτήσεις στον ογκολόγο σας μέχρι να μην έχετε πλέον τη παραμικρή αμφιβολία, απορία ή ανησυχία. Πηγαίνοντας στο ραντεβού με τον ογκολόγο σας φροντίστε να έχετε καταγράψει όλες τις απορίες ή τις ανησυχίες σας ώστε να μην ξεχάσετε να ρωτήσετε κάτι. Έχετε μαζί σας στο ραντεβού ένα συγγενή ή φίλο ώστε να μπορείτε να διασταυρώσετε αυτά που ειπώθηκαν αλλά και να θυμηθείτε ευκολότερα αυτά που σας συνέστησε ο ογκολόγος σας. Σημειώστε τις απαντήσεις που σας έδωσε ο ιατρός σας.

 • Είναι βέβαιο ότι θα δημιουργούνται συνεχώς νέες απορίες σχετικά με τη θεραπεία και τις πιθανές παρενέργειες. Γι αυτό το λόγο πρέπει να παραμείνεται σε συνεχή επαφή με τον ογκολόγο σας.

 • Ζητήστε από τον ογκολόγο σας πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που χρειαστείτε ιατρική βοήθεια κατά τη διάρκεια νυχτερινών ωρών καθώς και μια λίστα συμπτωμάτων που απαιτούν άμεση φροντίδα.

 • Να έχετε ενεργή συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την επιλογή και τον τρόπο χορήγησης της θεραπεία σας. Αυτό θα σας δώσει την αίσθηση ότι έχετε εσείς τον έλεγχο και θα σας βοηθήσει να μειώσετε άγχος.

 • Συζητήστε με την οικογένεια σας και τους αγαπημένους σας σχετικά με τις προσδοκίες και τις ανησυχίες σας. Η βοήθεια και η υποστήριξη της οικογένειας και των φίλων θα ελαφρύνει το ψυχολογικό βάρος και την ανησυχία σας ότι μπορεί να μην είστε σε θέση να φέρετε εις πέρας τις οικογενειακές ή επαγγελματικές σας υποχρεώσεις.

 • Συμμετέχετε σε συλλόγους καρκινοπαθών. Με τον τρόπο αυτό θα είστε σε επικοινωνία με ανθρώπους που έχουν πρόσφατα περάσει από τις ίδιες θεραπείες και συζητήστε μαζί τους, τις δικιές τους εμπειρίες έτσι ώστε να γνωρίζετε τι θα αντιμετωπίσετε. Πρέπει βέβαια να θυμάστε ότι δεν παρουσιάζουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες παρενέργειες και δεν βιώνουν όλοι τις παρενέργειες αυτές με τον ίδιο τρόπο, ακόμα και αν λάβουν ακριβώς την ίδια θεραπεία. Η επικοινωνία με άλλους καρκινοπαθείς σας βοηθά να κατανοήσετε ότι δεν είστε μόνοι.

 • Συζητήστε με τον εργοδότη σας, έτσι ώστε αυτός ή αυτή να γνωρίζει τις ανάγκες σας. Μπορούν και πρέπει να γίνουν κάποιες προσαρμογές στο πρόγραμμα σας ενώ υποβάλλεστε σε θεραπεία. Να θυμάστε πάντα ότι είστε προστατευμένοι από το νόμο σε αυτές τις περιπτώσεις.

 • Μείνετε επικεντρωμένοι στο παρόν. Το να ανησυχείτε για πράγματα που μπορεί να συμβούν ή να μην συμβούν στο μέλλον δεν βοηθά.

 • Κρατήστε ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα καταγράφετε τα συναισθήματά σας και τις εμπειρίες που βιώνετε.

 • Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης καθώς όταν είστε λιγότερο αγχωμένοι, μπορείτε να επικεντρωθείτε αποτελεσματικότερα στα προβλήματά σας και στην επίλυσή τους αλλά και στη λήψη ορθών αποφάσεων.

 • Δώστε στον εαυτό σας χρόνο μέχρι να συνηθίσετε τη νέα πραγματικότητα στη ζωή σας και τη νέα σας εικόνα, ανεξάρτητα από το εάν οι αλλαγές στη φυσική σας εμφάνιση θα είναι βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες.
 • ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ