απλές αλήθειες για το κάπνισµα…

Απλές ανθρώπινες συμβουλές από έναν γιατρό που αγαπάει τον άνθρωπο….

Το κάπνισµα δεν είναι µαγκιά. Είναι σκλαβιά, που δεν κρύβεται.

• Όλοι οι ιατρικοί κλάδοι τονίζουν µε έµφαση πως το κάπνισµα βλάπτει όλα σχεδόν τα όργανα του σώµατος µας.

• Οι περισσότερες κυβερνήσεις θεσπίζουν απαγορευτικά µέτρα.

• Οι καπνοβιοµηχανίες χάνουν δικαστικές διαµάχες και πληρώνουν µεγάλα πρόστιµα για το κακό που έχουν προκαλέσει τα προϊόντα που παράγουν.

 

Κάνουν όλοι αυτοί λάθος εκτιµήσεις; είναι όλοι τους µέρος µία παγκόσµιας συνωµοσίας ή πράγµατι έχουµε να κάνουµε µε µία καταστροφική συνήθεια;

Χωρίς την παραµικρή αµφιβολία, αφού τα στοιχεία είναι συντριπτικά, το κάπνισµα βλάπτει σοβαρά την υγεία και οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σ’ όλο τον κόσµο πρόωρα στο θάνατο.

 

Γιατί λοιπόν οι καπνιστές δεν “κόβουν” το τσιγάρο;

Η απάντηση είναι η σωµατική και ψυχολογική εξάρτηση του καπνιστή από τη νικοτίνη και την “ιεροτελεστία” του καπνίσµατος.

 

Γιατί αρχίζουν οι νέοι να καπνίζουν (παρόλο που τον πρώτο καιρό δεν τους είναι ευχάριστο);

Η απάντηση είναι: η δύναµη της µίµησης και η λανθασµένη αντίληψη των νέων για το τι για το τι τους κάνει να φαίνονται ενήλικες. Όταν τα πρότυπα είναι οι καπνιστές, οι νέοι θα τα µιµηθούν.

 

Τι µπορούµε να κάνουµε (καπνιστές και µη καπνιστές); 

Το να µην κάνουµε τίποτα µπροστά στον κίνδυνο, ούτε ανθρώπινο, ούτε έξυπνο είναι.

 

Φίλε καπνιστή,

Το να κόψεις το τσιγάρο είναι τόσο εύκολο, όσο δύσκολο σου φαίνεται. ∆εν υπάρχει πιθανότητα να µην τα καταφέρεις, άσχετα αν το έχεις προσπαθήσει αρκετές φορές χωρίς επιτυχία. Τα εκατοµµύρια καπνιστές που τα κατάφεραν σίγουρα δεν ήταν πιο έξυπνοι ή ικανοί από εσένα. Τις προηγούµενες προσπάθειες δεν πρέπει να τις θεωρείς αποτυχίες, αλλά ως εµπειρίες για την τελική επιτυχία που σε περιµένει.

Η συνέχιση του καπνίσµατος, λοιπόν,  ούτε αδυναµία, ούτε κουταµάρα δείχνει. ∆εν κάνεις το αποφασιστικό βήµα να το κόψεις, γιατί έχεις την πεποίθηση ότι σ’ εσένα δεν θα συµβεί τίποτα το κακό, πως εσύ θα την γλυτώσεις. Και αυτή η πεποίθηση µπορεί να είναι ισχυρή όσο είσαι νέος ή όσο δεν έχεις θορυβώδη συµπτώµατα (π.χ. έντονο βήχα ή βάρος στο στήθος). Αδυνατίζει, όµως, όταν δεις κάποιο αγαπηµένο πρόσωπο σου να υποφέρει από ασθένεια που οφείλεται στο κάπνισµα, και γίνεται κατά κανόνα ανίσχυρη, όταν κάποια ασθένεια ταρακουνήσει το δικό σου σώµα.

∆εν είναι τυχαίο ότι ένα µεγάλο ποσοστό απ’ αυτούς που κόβουν το τσιγάρο έχασαν δικό τους άνθρωπο ή ασθένησαν σοβαρά οι ίδιοι. Γιατί µ’ ένα τέτοιο γεγονός διαλύεται η ψευδαίσθηση πως ήταν άτρωτοι ή τυχεροί.

Όµως, δεν είναι ανάγκη να φτάσει κάποιος τόσο κοντά σ’ ένα τέτοιο θλιβερό γεγονός, για να το πάρει απόφαση. Μπορεί να το κάνει πιο έγκαιρα. Αρκεί να ζυγίσει στη σκέψη του πως µε το κάπνισµα είναι πιο πολλά αυτά που χάνει και θα χάσει, απ’ αυτά που κερδίζει. Και το αποτέλεσµα του ζυγίσµατος να το νοιώσει ισχυρά και να το πιστέψει.

Και αυτό θέλουµε να σου επισηµάνουµε, εµείς οι αντικαπνιστές. Γιατί εµείς δεν είµαστε πιο ηθικοί από εσένα, ούτε είµαστε ικανοί να κουνάµε το δάκτυλο σε κανέναν (και δεν µας αρέσει). Εξάλλου αρκετοί από εµάς δεν ήµασταν “ αναµάρτητοι”: υπήρξαµε καπνιστές. Κάποιοι, δε, βιώσαµε στο σώµα µας τις συνέπειες του καπνίσµατος. Αλλά, όταν το κόψαµε νοιώσαµε την ευχαρίστηση να αναπνέουµε καλύτερα, να νοιώθουµε πιο δυνατοί, να έχει αυξηθεί η αντοχή µας, να είµαστε πιο δραστήριοι (σ’ όλους τους τοµείς), να κοιµόµαστε καλύτερα, να µη µυρίζουµε (το πρώτο που αντιλαµβάνεται όποιος έκοψε το τσιγάρο είναι το πόσο άσχηµα µυρίζουν οι καπνιστές), να µη βλάπτουµε τα αγαπηµένα πρόσωπα µας (ιδίως τα παιδιά µας) και τελευταίο, αλλά όχι ασήµαντο: µας µένουν περισσότερα χρήµατα για να ξοδέψουµε εκεί που πρέπει ή θέλουµε.

 

Αγαπητή καπνίστρια, αγαπητέ  καπνιστή. 

προχώρα και µην αναβάλλεις την προσπάθεια να το κόψεις. Ο γέρος που κάπνιζε και έζησε µια χαρά έως τα 100 είναι καλό σαν παραµύθι, αλλά όχι η πραγµατικότητα  (Μακάρι να είχαµε τόσους πολλούς γέρους, όσους έχουν αναφέρει ως δικαιολογία οι καπνιστές).

Εσύ που δεν δέχεσαι κανείς να σε υποτιµά, να σου µιλά άσχηµα, να σε κακοµεταχειρίζεται, γιατί κάνεις ο ίδιος κακό στον εαυτό σου;

 

Και εσύ αγαπητή νέα, αγαπητέ νέε, 

τι σόι ατίθασο φρόνηµα ή µοντέρνος είσαι όταν δέχεσαι τα χούγια των “γέρων”; Πόσο ανεξάρτητος και ελεύθερος θέλεις να είσαι ή θέλεις να γίνει η κοινωνία, όταν από µόνος σου υποτάσσεσαι, σκύβεις το κεφάλι, και πληρώνεις καθηµερινά τα λύτρα της υποδούλωσις σου σε µία εξάρτηση, βλάπτοντας παράλληλα τον εαυτό σου.

Το κάπνισµα δεν είναι µαγκιά. Είναι σκλαβιά, που δεν κρύβεται. Εξάλλου, το σεβασµό τον κερδίζεις µε το όχι σου και όχι µε το ναι νοµίζοντας ότι έτσι θα γίνεις αρεστός στην παρέα ή στον κύκλο σου.

Γιατί θα πρέπει βλάψεις τον εαυτό σου για να γίνεις αρεστός;

——————————————————————————————————————————————-

ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΗΓΗ

Ευάγγελος Φιλόπουλος

Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος είναι Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» και Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας,