1.Αναγνώριση και αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών που εμφανίζονται λόγω των θεραπειών.
2. Να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα (τουλάχιστον 6 ημερησίως). Να προσπαθήσετε να τρώτε 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 3 ενδιάμεσα μικρότερα, ως σνακ (δεκατιανό, απογευματινό, και προ του ύπνου).
3. Αποφύγετε τα ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη.
4. Περιορίστε τη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος.
Αποφύγετε την κατανάλωση μοσχαριού, χοιρινού και αρνίσιου κρέατος. Καταναλώστε λιγότερο από 500g κόκκινου κρέατος την εβδομάδα
5. Αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, εφόσον καταναλώνετε, στα 2 ημερησίως για τους άνδρες και στο 1 ημερησίως για τις γυναίκες.
6. Περιορίστε τη κατανάλωση αλμυρών τροφίμων καθώς και εκείνων που συντηρούνται σε αλάτι ή επεξεργάζονται με αλάτι. Η υψηλή περιεκτικότητα αλατιού στις τροφές προκαλεί κατακράτηση υγρών στον οργανισμό.
7.Εκμεταλλευτείτε τις στιγμές που αισθάνεστε καλά για να φάτε ένα πλούσιο γεύμα.
8. Επιλέξτε τρόφιμα που είναι εύκολα στην μάσηση, κατάποση, πέψη και απορρόφηση ακόμα και όταν είναι υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
9. Ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στη καθημερινότητα (π.χ δυναμικό περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, αθλήματα).
10. Διατήρηση του σωματικού βάρους και του λίπους στο φυσιολογικό επίπεδο. Προσοχή: Η πραγματική παχυσαρκία έχει σχέση περισσότερο με το ποσοστό του σωματικού λίπους παρά με το σωματικό βάρος. Για την αξιολόγηση του σωματικού λίπους απαιτείται χρήση ειδικών μηχανημάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΦΙ
——————————————————————————————————————————————-
Μαρία Σκουρολιάκου
Επίκουρη Καθηγήτρια Εντερικής και Παρεντερικής Διατροφής
Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
Κλινική Φαρμακοποιός
Επιστημονική Σύμβουλο Κέντρου Διατροφικής Υποστήριξης και Διαιτολογίας, Μαιευτήριο ΙΑΣΩ