Τεστ αίματος για ταχεία διάγνωση καρκίνου

Νέο όπλο στη φαρέτρα των γιατρών στην μάχη κατά του καρκίνου

για ταχεία διάγνωση καρκίνου Single color digital PCR

Ενα νέο υπερευαίσθητο τεστ για τον καρκίνο ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές.

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος για την ταχεία διάγνωση του καρκίνου, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που η νόσος παρακολουθείται και αντιμετωπίζεται.

Το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει γρήγορα τις γενετικές μεταλλάξεις σε μικροσκοπικά τμήματα του DNA, τα οποία απελευθερώνονται στο αίμα από τα καρκινικά κύτταρα.

Το άκρως ευαίσθητο νέο τεστ, με την ονομασία Single color digital PCR απαιτεί ελάχιστο αίμα του ασθενούς και είναι σε θέση να ανιχνεύσει ακόμη και τρία μόνο μόρια που φέρουν καρκινικές μεταλλάξεις.

Επιπλέον μπορεί να εξατομικευθεί, ώστε να αναγνωρίζει μόνο μεταλλάξεις μοναδικές για κάθε επιμέρους καρκίνο.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Ογκολογίας Χανλί Τζι, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μοριακής διαγνωστικής Journal of Molecular Diagnostics.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι τα μοριακά διαγνωστικά τεστ όπως αυτό που ανέπτυξαν θα επιτρέψουν οι ασθενείς να παρακολουθούνται εύκολα σε κάθε επίσκεψή τους στον γιατρό, πράγμα που θα διευκολύνει την ταχεία διάγνωση της τυχόν επέκτασης του καρκίνου.

Το νέο τεστ είναι σχετικά φθηνό και απλό, χωρίς να απαιτεί μεγάλη εκπαίδευση για την ανάλυσή του και μπορεί να γίνει από κάθε εργαστήριο.

Το παραπάνω άρθρο είναι από δημοσίευμα της Καθημερινής στις  15-08-2017, ας ευχηθούμε πως το τεστ αυτό θα είναι σύντομα διαθέσιμο στην Ευρώπη και στη χώρα μας.