Αναμονή 3-4 μηνών για ακτινοθεραπεία…

Συνέντευξη του κ. Γεώργιου Πισσάκου, προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο CNN Greece και στην Ειρήνη Ανδρουλάκη

Αναμονή 3-4 μηνών για ακτινοθεραπεία

«Κάθε τόσο υπάρχει αυτή η τεράστια έκπληξη. Τους ακούς να λένε, τι γίνεται ο κόσμος; γιατί χάνεται έτσι; Όταν η αναμονή για ακτινοθεραπεία στην Αθήνα κάποιες φορές είχε φτάσει τους 6 μήνες. Αυτή την στιγμή είναι στους 3 με 4 μήνες» λέει στο CNN Greece o Γιώργος Πισσάκας, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Η ακτινοθεραπεία είναι ένας από τους 3 βασικούς πυλώνες αντιμετώπισης του καρκίνου. Συμβάλει στο 40% των ιάσεων της νόσου.

Σύμφωνα με μελέτες πάνω από το 60% των καρκινοπαθών θα χρειαστούν ακτινοθεραπεία κατά την διάρκεια της θεραπείας τους.

Ωστόσο η πρόσβαση για τους Έλληνες ασθενείς θυμίζει Γολγοθά καθώς τα τελευταία 10 χρόνια η αναμονή για ακτινοθεραπείας στα δημόσια νοσοκομεία είναι από 2 έως 6 μήνες.

Έτσι οι ασθενείς αναγκάζονται να μπουν σε λίστα αναμονής. Ο καρκίνος όμως δεν περιμένει.

«Σκεφτείτε τον γιατρό που βλέπει τον ασθενή και πρέπει να του δώσει μια λύση και δεν έχει λύση. Πώς να σηκώσει αυτό το βάρος; Το κράτος πρέπει να σηκώσει αυτό το βάρος και να απολογηθεί, όχι ο κάθε γιατρός που βρίσκεται σε δύσκολη θέση έχοντας τα μάτια του ασθενούς πάνω του» λέει γεμάτος αγανάκτηση ο κύριος Πισσάκας, ο οποίος συμπληρώνει:

«Ο γιατρός μπορεί να πει στον ασθενή, δεν μπορώ να σε αναλάβω; Δεν μπορεί να το πει. Άρα θα πρέπει να τον βάλει σε μια αναμονή, γνωρίζοντας από την αρχή ότι είναι λάθος. Υπάρχουν περιπτώσεις καρκίνου που ο ασθενής θα πρέπει να αρχίσει άμεσα ακτινοθεραπεία. Θα πει κανείς αφού επείγει γιατί δεν τον βάζεις; Αυτός όμως που περίμενε στη σειρά για τρεις μήνες για να αρχίσει, έχει γίνει και αυτός επείγον περιστατικό».

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Τα κενά του δημόσιου συστήματος υγείας βάζουν τους γιατρούς σε διλλήματα. Καλούνται να αποφασίσουν για τη ζωή τους ασθενούς και να «παίξουν» με τις πιθανότητες σχετικά με το πόσο αργά ή γρήγορα θα εξελιχθεί η νόσος.

Οι περισσότεροι καρκινοπαθείς όταν ακούνε από τα χείλη του γιατρού ότι υπάρχουν λίστες αναμονής σε όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν πείθονται, μέχρι να το διαπιστώσουν οι ίδιοι.

«Παίρνουν αυτές τις μεγάλες σακούλες, οι οποίες είναι γεμάτες με όλες τις εξετάσεις τους και πηγαίνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, ακούνε τις αναμονές που υπάρχουν και απελπίζονται» λέει ο Γιώργος Πισσάκας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ