Αδικαιολόγητη παράληψη του κ. Πολάκη….

Είμαστε σίγουροι πως το λάθος και η παράληψη θα διορθωθούν σύντομα, γιατί ο καρκίνος δεν είναι πεδίο μικροπολιτικής, η ζωή και η αγωνιά των ασθενών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από κανένα.

Αδικαιολόγητη παράληψη του κ. Πολάκη

Σε αγωνία και αναμονή βρίσκονται οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Με απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας (2457/2016) ορθώς καταργεί το όριο ηλικίας στην αποζημίωση της εξέτασης «Oncotype DX» για ασθενείς με καρκίνο του μαστού. Αντί όμως o αναπληρωτής Υπουργός Υγείας να διορθώσει την προηγούμενη απόφαση και να διευρύνει τα όρια ηλικίας, ώστε να καλύπτονται όλες οι ασθενείς, τελικά την κατάργησε στο σύνολό της!

Η  κυρία Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών, μας εξηγεί:

Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών
Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου «Κ.Ε.Φ.Ι.» Αθηνών

«Η εξέταση αυτή δίνει λύση σε ένα μεγάλη πρόβλημα: Μετά τη χειρουργική επέμβαση (ταχεία βιοψία, μαστεκτομή, τεταρτεκτομή) ο θεράπων γιατρός προσπαθεί να αξιολογήσει τον καρκίνο, ώστε να προσδιορίσει αν η ασθενής χρειάζεται χημειοθεραπεία.
Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες και την πιο συχνή αιτία θανάτου στις ηλικίες 40-80 ετών. Η χρησιμότητα της συγκεκριμένης εξέτασης είναι μεγάλη, τόσο για την ίδια τη γυναίκα όσο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς οι πληροφορίες που παίρνει ο κλινικός γιατρός από τη διενέργειά της, του επιτρέπουν να αξιολογήσει με ασφάλεια εάν η γυναίκα θα χρειαστεί να υποβληθεί σε χημειοθεραπεία ή όχι κι αυτό διότι η εξέταση προβλέπει την πιθανότητα μετάστασης του καρκίνου καθώς και το όφελος από τη χημειοθεραπεία.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, οι γυναίκες σε ποσοστό 50% τελικά δεν θα χρειαστούν χημειοθεραπεία, αντιλαμβάνεσθε ότι χωρίς την παροχή της συγκεκριμένης προληπτικής εξέτασης από τα ασφαλιστικά ταμεία, το κόστος της οποίας είναι μεγάλο στα ιδιωτικά θεραπευτήρια, οι μισές γυναίκες καρκινοπαθείς θα υποβάλλονται άσκοπα σε αυτή την οδυνηρή διαδικασία χωρίς να έχουν κανένα απολύτως όφελος, σύμφωνα με μεγάλες κλινικές μελέτες, επιβαρύνοντας παρ’ όλα αυτά σημαντικά τόσο τον οργανισμό τους όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία.»

Είμαστε σίγουροι πως το λάθος και η παράληψη θα διορθωθούν  σύντομα, γιατί ο καρκίνος δεν είναι πεδίο μικροπολιτικής, η ζωή και η αγωνιά των ασθενών δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από κανένα.

 

Πηγή: Να αλλάξει η απόφαση Πολάκη: Μήνυμα ελπίδας σε χιλιάδες γυναίκες που δίνουν αγώνα για τη ζωή τους http://mignatiou.com/2017/07/na-allaxi-i-apofasi-polaki-minima-elpidas-se-chiliades-ginekes-pou-dinoun-agona-gia-ti-zoi-tous/