Καρκίνος και Γυναικεία Ταυτότητα
Ο καρκίνος που εμφανίζεται στο αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας (μαστό, τράχηλο, μήτρα, ωοθήκες) παρόλο που μπορεί να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί αν εντοπιστεί εγκαίρως , φαίνεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχολογία της γυναίκας.
Μια γυναίκα που έχει διαγνωσθεί με κάποιες από αυτές τις μορφές καρκίνου εκτός από τις απαιτήσεις που επιφέρει η καινούργια κατάσταση αντιμετωπίζει και αλλαγές στην εικόνα του εαυτού της.
Το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό που λέμε ταυτότητα φύλου. Από την στιγμή που γεννιέται μια γυναίκα αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της είναι η μητρότητα και όλα τα τμήματα του σώματος της που συνδέονται με αυτήν. Και κατά συνέπεια η αφαίρεση κάποιο τμήματος του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα αμφισβήτησης του εαυτού καθώς ο καρκίνος έρχεται να προσβάλλει βασικές πτυχές της ύπαρξης της.
Μπορεί ο καρκίνος να στερήσει από μία γυναίκα την ταυτότητα της;
Η απάντηση είναι πως σίγουρα όχι. Καθώς το ποιοι είμαστε δεν εξαρτάται από την ανατομία του σώματος μας. Ποιοι είμαστε καθορίζεται από την προσωπικότητα μας, τα συναισθήματα μας, τις πράξεις μας και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις.
Σίγουρα όμως μπορεί να επιφέρει αλλαγές στον τρόπο που βλέπει μία γυναίκα τον εαυτό της. Οι αλλαγές στην εικόνα του εαυτού μπορεί να την οδηγήσουν να νιώθει μη χρήσιμη, μη παραγωγική. Σε περιπτώσεις ολικής μαστεκτομής ή υστερεκτομής μια γυναίκα μπορεί να αισθάνεται λιγότερη ελκυστική, λιγότερη επιθυμητή και να έχει απώλεια της ερωτικής διάθεσης φοβούμενη ότι δεν είναι πλέον αρεστή από τον σύζυγο ή σύντροφο της.
Καθοριστικής σημασίας είναι το υποστηρικτικό πλαίσιο της γυναίκας που νοσεί.
Η σχέση με την οικογένεια , φίλους , σύζυγο ή σύντροφο της μπορεί να δώσει την κατάλληλη στήριξη για να αντιμετωπίσει τις ψυχολογικές συνέπειες του καρκίνου.
Η κάθε μία γυναίκα που βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση δεν θα πρέπει να φοβάται ότι ο καρκίνος μπορεί να διαλύσει τα πάντα στην ζωή της , καθώς ξέρουμε ότι μία ασθένεια δεν είναι ικανή να μειώσει την αξία μας, να αλλάξει την δυναμική στις σχέσεις μας.
Ευτυχώς τα συναισθήματα μας δεν είναι γεγονότα.
Είμαστε μεροληπτικοί και διαστρεβλώνουμε την πραγματικότητα ειδικά όταν πρόκειται να κάνουμε εκτιμήσεις για τον εαυτό μας. Έτσι παρόλο που νιώθουμε ότι η ασθένεια έρχεται να προσβάλλει την ταυτότητα μας και να διαλύσει την εικόνα μας ας κρατηθούμε στην πραγματικότητα και ας συνειδητοποιήσουμε ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί…
————————————————————————————-
Γράφει η Μαίρη Ι.Βαρβαρούση
Γεννήθηκε το 1983 στην Πτολεμαΐδα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε την κατεύθυνση της Κλινικής Ψυχολογίας με παράλληλη εκπαίδευση στην Γνωστική Αναλυτική και Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία. Συμμετείχε σε συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις.
Από το 2005 ζει και εργάζεται στην Πτολεμαΐδα όπου διατηρεί ιδιωτικό γραφείο.