Πολύ σημαντική συνεργασία της ΚΕΔΕ με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Σημαντική συνεργασία ΚΕΔΕ και Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας. Όπου η Πολιτεία δεν μπορεί, οι φορείς και οι πολίτες αναλαμβάνουν δράση...


Την Πέμπτη 16 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε μια πολλή σημαντική Συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε κου Γιώργου Πατούλη, με τον Πρόεδρο της Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία) κο Φιλόπουλο Ευάγγελο, στην οποία παρουσιάστηκαν τα απολογιστικά στοιχεία του α’ και β’ κύκλου του προγράμματος δωρεάν μαστογραφιών σε δήμους της Χώρας με τη χρηματοδότηση της ΚΕΔΕ και τη συνεργασία των Δήμων της χώρας.
Η δράση επισκέφτηκε με τις κινητές μονάδες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, 26 Δήμους της Χώρας. Πραγματοποιήθηκαν 2396 μαστογραφίες και εντοπίστηκαν 53 ύποπτα ευρήματα.
Η συμβολή όλων ήταν αποφασιστική για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά και για τη συνέχισή του σε ευρύτερη κλίμακα.
Όπως άλλωστε δήλωσε ο κος Φιλόπουλος ο καρκίνος δεν είναι αποκλειστικά ιατρικό πρόβλημα αλλά είναι κυρίως ιατροκοινωνικό..

Ο κος Φιλόπουλος αναφέρθηκε στα 59 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και την προσπάθειά της να αφυπνίσει πολίτες και Πολιτεία.
Τόνισε ότι οι επισκέψεις των κινητών μονάδων δεν στοχεύουν μόνο στην πρόληψη από τον καρκίνο του μαστού. Στόχος είναι κυρίως η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών στο θέμα της πρόληψης.
Ακόμα και οι γυναίκες που δεν θα εξεταστούν από τις κινητές μονάδες θα πάρουν το μήνυμα ότι πρέπει να επισκεφτούν ένα διαγνωστικό κέντρο και να κάνουν τακτικά την απαιτούμενη μαστογραφία.
Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση είναι η επισήμανση ότι ενώ ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες εμφανίζει σαφώς πτωτική τάση, ο καρκίνος του πνεύμονα αυξάνεται δυστυχώς εντυπωσιακά…
Πρώτη αιτία θανάτου πλέον στις γυναίκες, είναι πλέον ο καρκίνος του πνεύμονα (οφείλεται κυρίως στο κάπνισμα)…

Άλλη σημαντική επισήμανση είναι ότι η Ολλανδία (μία χώρα με λίγο μεγαλύτερο πληθυσμό από εμάς -17 εκ. περίπου-, αλλά μικρότερη και σαφώς ομοιογενή γεωγραφική έκταση), διαθέτει 52 κινητές μονάδες μαστογραφίας, ενώ η Ελλάδα μόνο 2…

Βασικά στοιχεία της Συνέντευξης Τύπου του προέδρου της ΚΕΔΕ κου Πατούλη: