Η πολυπλοκότητα της υποστήριξης του Σύγχρονου Ογκολογικού Ασθενή. Διοργάνωση: Ελ.Επιστ.Εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο»

Η δουλειά του συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας είναι πραγματικά εντυπωσιακή, ενώ η δράση και η εργατικότητα της προέδρου κας Σαραφίδου είναι αξιοθαύμαστα. Στο πολύ σημαντικό Συνέδριο που οργανώνεται στη Δράμα, πέρα από τις εισηγήσεις των γιατρών, ιδιαίτερη αξία έχει η παρουσία εκπροσώπων συλλόγων καρκινοπαθών από όλη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη...

Απόδειξη του ότι οι πολίτες μπορούν να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους, χωρίς να περιμένουν την Πολιτεία, αποτελεί ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας με την πολύ δραστήρια Πρόεδρο κα Ε.Σαραφίδου.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Δράμας πέρα από τις δράσεις που αναπτύσει σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο, είναι σημαντικό ότι έχει δημιουργήσει Μητρώο κρουσμάτων καρκίνου στο Νομό, κάτι που αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για τη χάραξη ορθής στρατηγικής στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του καρκίνου.
Σημειώνουμε ότι ο Σύλλογος έχει κατά πολύ ξεπεράσει την Πολιτεία…

Ταυτόχρονα με ευθύνη ουσιαστικά του Συλλόγου, οργανώνεται το προσεχές τριήμερο 17, 18 και 19 Μαρτίου το Επιστημονικό Συνέδριο με τίτλο: «Η πολυπλοκότητα της υποστήριξης του Σύγχρονου Ογκολογικού Ασθενή».
Πέρα από τους έγκριτους επιστήμονες (ογκολόγοι γιατροί και καθηγητές) που συμμετέχουν στο Συνέδριο, πολύ σημαντικό είναι το FORUM Συλλόγων Καρκινοπαθών Βορείου Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί την πρώτη μέρα του Συνεδρίου αλλά και η συζήτηση για τα προβλήματα των ογκολογικών ασθενών σε κάθε ένα Νομό της Βορείου Ελλάδος (υπάρχει ειδική ενότητα για Σέρρες, Καβάλα, Δράμα και συνολικά για Ανατολική Μακεδονία και Θράκη).

Το Συνέδριο αυτό, πέρα από το καθαρά επιστημονικό του κομμάτι, συμπεριλαμβάνει και βιωματικές καταθέσεις.
Πρέπει να στηριχθεί από όλους, ενώ τα πρακτικά από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων πρέπει να δημοσιοποιηθούν αλλά και να σταλούν στην Πολιτεία για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Παρά την πολύ τιμητική πρόσκληση της κας Σαραφίδου να ανέβω στη Δράμα και να παρακολουθήσω τις εργασίες του Συνεδρίου, η προγραμματισμένη εισαγωγή μου στον Άγιο Σάββα για χημειοθεραπεία την Παρασκευή 17 Μαρτίου, καθιστά αδύνατο το ταξίδι μου ως εκεί απαγορευτικό.

Στέλνω όμως με όλη μου τη δύναμη, τις ευχές μου για ένα επιτυχημένο συνέδριο. Ένα συνέδριο τα συμπεράσματα του οποίου θα αποτελέσουν χρήσιμα εργαλεία στη μάχη κατά του καρκίνου στη χώρα μας.
Δεν χάνω ευκαιρία να τονίζω, όπου κι αν βρεθώ, ότι «με τη βοήθεια του Θεού, τη συμβολή των γιατρών και την αγάπη των ανθρώπων, ο καρκίνος ΝΙΚΙΕΤΑΙ!».
Ο καρκίνος είναι μια νόσος όπως πολλές άλλες.
Η έγκαιρη διάγνωσή του τον καθιστά ιάσιμο.
Για να μπορέσει βέβαια να διαγνωσθεί έγκαιρα απαιτείται ενημέρωση και πιστή τήρηση των κανόνων πρόληψης.
Στην κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, ο ρόλος των συλλόγων καρκινοπαθών και των εθελοντών κατά του καρκίνου είναι καθοριστικός.
Στην εποχή μας που τα κρούσματα του καρκίνου αυξάνονται διαρκώς και που η Πολιτεία αδυνατεί να είναι συνεπής ακόμη και απέναντι στις βασικές της υποχρεώσεις προς τον Πολίτη, οι σύλλογοι των Καρκινοπαθών έρχονται να καλύψουν ένα τεράστιο κενό.
Οι σύλλογοι με τη δράση τους σώζουν ζωές.
Ευαισθητοποιούν και ενημερώνουν τους πολίτες ότι πρέπει να κάνουν όλες τις προβλεπόμενες προληπτικές εξετάσεις, όπως και ότι δεν πρέπει να αγνοούν σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν στο σώμα τους.
Δίνουν θάρρος και δύναμη στους συμπολίτες μας που νοσούν.
Τους τονίζουν ότι δεν πρέπει να παραιτηθούν από τη μάχη τους για ζωή και πως ο «καρκίνος ΝΙΚΙΕΤΑΙ!»
Ταυτόχρονα είναι δίπλα στον συμπολίτη μας που θα νοσήσει, από την πρώτη στιγμή.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πιο δύσκολο σημείο για έναν άνθρωπο, είναι το σημείο που θα ακούσει για πρώτη φορά ότι πάσχει από καρκίνο. Στο άκουσμα αυτό, η γη φεύγει κάτω από τα πόδια του καθενός μας. Δεν ξέρουμε από που να αρχίσουμε και που να απευθυνθούμε…
Σε αυτό το σημείο η βοήθεια και οι συμβουλές των ανθρώπων των συλλόγων καρκινοπαθών είναι καθοριστική.
Εκτός από αυτά όμως, οι σύλλογοι των καρκινοπαθών, παρακολουθούν και εντοπίζουν πρώτοι τα κενά και τα προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ αναπτύσσουν και δράσεις καλύπτοντας το κενό της Πολιτείας (πχ δημιουργεία Μητρώου καταγραφής κρουσμάτων καρκίνου).
Τέλος, ακόμα πιο σημαντικό από όλα αυτά είναι το παράδειγμα ζωής που δίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι προς την Κοινωνία.
Με τη στάση τους θυμίζουν σε όλους ότι η ζωή είναι μικρή και εφήμερη αλλά είναι ωραία και αξίζει να τη ζήσουμε.
Θυμίζουν ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν πρέπει να κυριαρχούν στη ζωή μας και ότι μεγαλύτερη αξία έχουν οι άνθρωποι δίπλα μας.
Μας βοηθούν να γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.
Μας θυμίζουν πόσο σπουδαία είναι η αξία της προσφοράς στο διπλανό μας που την έχει ανάγκη…