Σε συνέχεια του προβληματισμού μετά τις επισημάνσεις για την εμφάνιση αυξημένου αριθμού κρουσμάτων καρκίνου σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, το wincancer από τις 15 Φεβρουαρίου απέστειλε την επιστολή αυτή προς τον Υπουργό Υγείας, ζητώντας τη λειτουργία του «Εθνικού Μητρώου καταγραφής περιστατικών καρκίνου» στη χώρα μας:
_________________________________________________________________
Θέμα: «Εθνικό αρχείο καταγραφής περιστατικών καρκίνου».
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Στη χώρα μας καταγράφονται περίπου 40 χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου το χρόνο.
Δυστυχώς, παρά τη σοβαρότητα της κατάστασης και παρά το ότι όλο και περισσότεροι νεότεροι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ασθένεια, είναι εμφανές ότι η «Εθνική Πολιτική για την αντιμετώπιση του καρκίνου» είναι ελλειμματική.
Ως ασθενής του καρκίνου ο ίδιος, αλλά μεταφέροντας και την αγωνία εκατοντάδων ασθενών που βρίσκουν κοινό σημείο αναφοράς το wincancer.gr, επιθυμώ να ενημερωθώ για τον απολογισμό του «Εθνικού Προγράμματος για τον Καρκίνο 2011-2015», όπως και για το αν υπάρχει κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα για το διάστημα από το 2015 και μετά.
Γνωρίζοντας ότι μέσω του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση 2007-2013», χρηματοδοτήθηκε από πόρους ΕΣΠΑ, η πράξη «Ανάπτυξη του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών» με κωδικό MIS 464106, επιθυμώ να ενημερωθώ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το συγκεκριμένο αρχείο σήμερα. Επίσης, ζητώ να ενημερωθώ αν υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση ή άντληση πόρων από Ευρωπαϊκά προγράμματα για συνέχιση της λειτουργίας του συγκεκριμένου αρχείου.
Σημειώνω βέβαια, ότι παρά τα όσα αναφέρει δημοσίως το ΚΕΕΛΠΝΟ, η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία εστιάζει στη μη ύπαρξη «αρχείου καταγραφής των περιστατικών καρκίνου» στη χώρα μας, χαρακτηρίζοντας την έλλειψη αυτή ως παράγοντα που καθιστά «αδύνατες τις στέρεες εκτιμήσεις», βάσει των οποίων χαράσσονται πολιτικές.
Έχω επίσης την υποχρέωση να σας ενημερώσω ότι στις κλινικές των αντικαρκινικών νοσοκομείων γίνεται αναφορά για αυξημένη εμφάνιση περιστατικών σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ή για περιοχές που εμφανίζουν αυξημένες συγκεκριμένες μορφές της ασθένειας. Αυτές όμως οι αναφορές δεν καταγράφονται πουθενά.
Είναι σίγουρο ότι αν αυτά τα στοιχεία καταγράφονταν, θα μπορούσαν να είχαν εντοπιστεί οι καρκινογόνες εστίες (πχ. συγκεκριμένα φυτοφάρμακα, παρουσία ορισμένων μετάλλων στον υδροφόρο ορίζοντα κτλ), για ολόκληρες περιοχές της χώρας, οδηγώντας έτσι σε περιορισμό των κρουσμάτων καρκίνου και σώζοντας χιλιάδες ζωές.
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
ο καρκίνος είναι πλέον η πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν επιτρέπεται να συνεχίζει να αντιμετωπίζεται αποσπασματικά. Πέρα από την ανάγκη προώθησης πολιτικών πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών, πέρα από την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Υγείας, πέρα από την ανάγκη ενίσχυσης των αντικαρκινικών νοσοκομείων –όπου γιατροί και νοσηλευτικές δίνουν καθημερινά μάχη υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες- με πόρους και προσωπικό, η ανάγκη λειτουργίας ενός αναλυτικού «αρχείου καταγραφής περιστατικών καρκίνου» είναι επιτακτική.
Εκτιμώ τέλος, ότι –παρά τις διατάξεις του Νόμου που αφορά την οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών υγείας στη χώρα-, η λειτουργία του αρχείου αυτού θα μπορούσε να αποτελεί ευθύνη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η οποία διαθέτει την απαραίτητη επιστημονική γνώση και εξειδίκευση.
Περιμένουμε με μεγάλη αγωνία την απάντησή σας, ελπίζοντας ότι θα αναληφθούν άμεσα δράσεις για την ορθή οργάνωση και λειτουργία του «Μητρώου Καταγραφής περιστατικών καρκίνου» στη χώρα μας.
Δημήτρης Σιάχος
Wincancer.gr
___________________________________________________________________
Στην κατεύθυνση αυτή, σήμερα κοινοποιήσαμε την επιστολή σε όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου:
ο καρκίνος έχει γίνει περάσει πλέον στην πρώτη θέση των αιτιών θανάτου στην Ευρωπαϊκή Ένωση…
Δυστυχώς η ασθένεια «χτυπά» χωρίς εξαιρέσεις, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο, οικονομική ή κοινωνική τάξη. Παρόλα αυτά είναι σίγουρο ότι με σωστές πολιτικές πρόληψης, ενημέρωσης και έγκαιρης διάγνωσης, τα κρούσματα του καρκίνου θα μπορούσαν να μειωθούν εντυπωσιακά.
Καθοριστικός παράγοντας στη μάχη κατά του καρκίνου είναι η δυνατότητα καταγραφής και μελέτης των αιτιών που τον προκαλούν.
Βρισκόμενος ο ίδιος στη θέση του ασθενούς, καθώς δίνω σήμερα για τρίτη φορά στη ζωή μου τη μάχη κατά της νόσου, οφείλω να σημειώσω ότι στα αντικαρκινικά νοσοκομεία, καταγράφονται αυξημένα κρούσματα συγκεκριμένων μορφών καρκίνου σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Δυστυχώς κανείς δεν έχει μέχρι σήμερα μελετήσει επιστημονικά τους λόγους για το φαινόμενο αυτό. Είναι σίγουρο ότι αν υπήρχε καταγραφή και μελέτη θα μπορούσαν να εντοπιστούν οι «καρκινογενείς» εστίες (πχ συγκεκριμένα φυτοφάρμακα ή ποιότητα νερών υδροφόρου ορίζοντα).
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές,
θεωρώ ότι η δημιουργία και λειτουργία ενός σύγχρονου και λεπτομερούς «Εθνικού Αρχείου καταγραφής περιστατικών καρκίνου» στη χώρα μας, είναι καθοριστικής σημασίας για τον πόλεμο κατά της νόσου.
Σας κοινοποιώ τη σχετική επιστολή που απέστειλα στο Υπουργείο Υγείας, ζητώντας και τη δική σας παρέμβαση.
Σε κάθε περίπτωση ο καρκίνος είναι μία νόσος που απαιτεί Εθνική Αντιμετώπιση.
Σημειώνοντας ότι από αυτό το κομμάτι της Υγείας δεν μπορούν να γίνουν περικοπές και ότι απαιτείται στήριξη των Αντικαρκινικών Νοσοκομείων, τονίζω με όλη μου τη δύναμη ότι γιατροί και νοσηλευτές στα Νοσοκομεία αυτά, είναι πραγματικοί ήρωες, πολεμώντας καθημερινά υπό τις πλέον αντίξοες συνθήκες για να σώσουν τις ζωές μας…
είμαι πάντα στη διάθεσή σας για κάθε βοήθεια ή διευκρίνιση
Δημήτρης Σιάχος