Δίνω ΑΙΜΑ, χαρίζω ΖΩΗ!

Ένας χρόνος μάχης με τον καρκίνο... Ένας χρόνος με λίγες ανάσες και πολλές απογοητεύσεις. Ένας χρόνος σκέψης... Ένας χρόνος που ίσως βοήθησε κάποιους απο εμας να φιλοσοφήσουμε καλύτερα τη ζωή. Και η ζωή αποκτά αξία μέσα από την προσφορά στο συνάνθρωπο... Δεν υπάρχει πιο ανώδυνη, πιο ανέξοδη αλλά και πιο σημαντική προσφορά από την προσφορά αίματος! Αφιέρωσε 10 λεπτά από το χρόνο σου και δώσε αίμα δίνοντας ανάσα ζωής σε έναν συμπολίτη σου που παλεύει με τον καρκίνο...

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατατάσσεται στις 60 χώρες στον κόσμο που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ανάγκες τους για αίμα. Ενω στην Ευρώπη, μόλις 6 χώρες ανήκουν στην κατηγορία αυτή. 

Δυστυχώς η χώρα μας, σύμφωνα με έρευνες, καλύπτει λιγότερο από το 50% των ετήσιων αναγκών της σε αίμα, από εθελοντές αιμοδότες, έτσι είμαστε αναγκασμένοι να δαπανούμε τεράστια ποσά, πολλών εκατομμυρίων ευρώ, για να καλύπτουμε τις ολοένα και περισσότερες ανάγκες για αίμα. 

Αξιοσημείωτο είναι πως περίπου 40% του πληθυσμού αναφέρει ότι δεν δίνει αίμα επειδή δεν γνώριζε την ανάγκη, δεν χρειάστηκε να δώσει, δεν ενημερώθηκε ή δεν γνωρίζει την διαδικασία αιμοδοσίας.

Αυτό λοιπόν μπορεί να αλλάξει! Στο χέρι μας είναι να δημιουργήσουμε ενα ισχυρό και αυτόνομο σύστημα αιμοδοσίας που βασίζεται σε εθελοντές αιμοδότες. Τα οφέλη θα ειναι πολλαπλά! 

-Κατ´ αρχάς θα συμβάλλει στην επίτευξη του χρονοπρογραμματισμού των χειρουργικών επεμβάσεων  και των θεραπειών στα νοσοκομεία.

-Δεν θα αναβάλλονται χειρουργεία δεν θα αναβάλλονται θεραπείες.

-Θα γίνει πιο αποτελεσματική η ίαση των ασθενειών 

-Οι εθελοντές αιμοδότες αποτελούν την πιο ασφαλή κατηγορία αιμοδοτών (μειώνεται η πιθανότητα μετάδοσης ασθενειών μέσω του αίματος σε 0.001%.)

-Θα γίνει σοβαρή  εξοικονόμηση πόρων τόσο για νοσοκομεία αλλα και για τον κρατικό προϋπολογισμό!

-Θα βοηθούσε στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων.

Αν όλοι μας αποφασίσουμε να δίνουμε 2 φορές το χρόνο αίμα, η επάρκεια και οι ανάγκες για αίμα στη χώρα θα καλυφθούν απόλυτα!

Καθημερινά  συμπολίτες μας, μικρά παιδιά με καρκίνο, άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, θύματα τροχαίων ατυχημάτων χρειάζονται αίμα. 

Κάθε μέρα στα νοσοκομεία της χώρας μας, δυστυχώς αναβάλλονται χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες, συγγενείς και φίλοι των ασθενών αναζητούν απεγνωσμένα αίμα,προκειμένου να προχωρήσει η θεραπεία των δικών τους ανθρώπων. 

Καθημερινά οι γιατροί και οι νοσηλευτές, έρχονται αντιμέτωποι με ανάγκες ανθρώπων που η τελευταία τους ευκαιρία είναι η εύρεση ενός εθελοντή αιμοδότη, ενός δοτή αιμοπεταλίων ή ενός δότη μυελού των οστών!

Επαναλαμβάνω πως αν όλοι μας δίναμε 2 φορές το χρόνο αίμα οι ανάγκες της χώρας μας θα καλύπτονταν!

Τώρα που πλησιάζει το Πάσχα, κάντε το υπέρτατο δώρο στο συνάνθρωπο, χαρίστε του ζωή, δωρίστε  αίμα! 

Και αν θέλετε ενισχύστε την τράπεζα αίματος του Wincancer ο κωδικός της ειναι 13917.

Η δημιουργία της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ του Wincancer έγινε με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας της Σελίδας μας αλλά και τη συμπλήρωση ενός έτους νέας μάχης με τον καρκίνο (συμπλήρωσα ένα χρόνο χημειοθεραπείες καθώς ξεκίνησα 24/3/2016…).

Αυτό το χρόνο, χιλιάδες φίλοι μας δώσατε τεράστια δύναμη με τα μηνύματα και τις ευχές σας!
Ειλικρινά σας ευχαριστώ πολύ γι’αυτό.
Όμως οι ευχές δεν φτάνουν!
Αν πραγματικά θέλει κάποιος να βοηθήσει, αρκεί να αφιερώσει 10΄ από το χρόνο του δίνοντας αίμα σε οποιοδήποτε Νοσοκομείο της χώρας.
Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε τους φίλους που μας παρακολουθούν.
Ακόμα και ένας άνθρωπος να δώσει αίμα θα είναι σημαντικό για όλους!

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δίνοντας αίμα, ο ίδιος ο αιμοδότης έχει πολλά οφέλη για την υγεία του:

Σύμφωνα με πολυάριθμες μελέτες, η δωρεά αίματος μειώνει τον κίνδυνο εμφράγματος και καρκίνου, ενώ ο αιμοδότης καίει 650 θερμίδες για κάθε 568 ml αίματος που δίνει.

Το γεγονός οφείλεται στη μείωση των υψηλών επιπέδων σιδήρου που έχουν συνήθως οι αιμοδότες.

Ο σίδηρος επηρεάζει την πηκτικότητα του αίματος. Όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά του, τόσο πιο «πηχτό» είναι το αίμα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της οξείδωσης της χοληστερόλης, η οποία επηρεάζει την πυκνότητα του αίματος και δημιουργεί αυξανόμενη τριβή καθώς διέρχεται από τα αιμοφόρα αγγεία. Η τριβή προκαλεί φθορές στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου.

Επειδή μέσω της προσφοράς αίματος, αφαιρείται από τον αιμοδότη αρκετός σίδηρος, «αραιώνει» το αίμα.

-Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας» (JAMA), τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά είναι λιγότερα στους αιμοδότες ηλικίας 43 έως 61 ετών, οι οποίοι δίνουν αίμα δύο φορές τον χρόνο.

-Μελέτη σε 2.682 άνδρες από την Φινλανδία έδειξε πως όσοι ήταν αιμοδότες διέτρεχαν κατά 88% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος σε σύγκριση με όσους δεν ήταν.

-Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου» (JNCI) συσχέτισε τον αυξημένο σίδηρο με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου – ίσως επειδή ο πολύς σίδηρος αυξάνει τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου στον οργανισμό. Η αιμοδοσία δύο φορές τον χρόνο, όμως, μειώνει τη συχνότητα και τη θνησιμότητα από καρκίνο σύμφωνα με μία άλλη μελέτη, που διεξήχθη σε 1.200 εθελοντές και διήρκησε 4,5 χρόνια.

-Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο ανακάλυψαν ότι με κάθε αιμοδοσία ο οργανισμός καίει 650 θερμίδες κατά την διαδικασία αναπλήρωσης του αίματος. Ο όγκος του αίματος αναπληρώνεται μέσα σε 48 ώρες από την αιμοδοσία, ενώ τα ερυθρά αιμοσφαίρια αναπληρώνονται μέσα σε τέσσερις έως έξι εβδομάδες.

Όλες οι μελέτες συνηγορούν ότι κάποιος πρέπει να είναι συστηματικός αιμοδότης για να αποκομίζει αυτά τα οφέλη.

Πηγή: OMNED.GR