Οι άνθρωποι δίπλα στον ασθενή

Οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα στον ασθενή αντιμετωπίζουν δραστικές αλλαγές στην πορεία της καθημερινότητας τους τόσο σε πρακτικό αλλά και συναισθηματικό επίπεδο.

Στην περίπτωση του καρκίνου  ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή της οικογένειας, των φίλων ,του κοινωνικού περίγυρου γενικότερα του ασθενή ,σε όλη την πορεία της ασθένειας του.

Οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα στον ασθενή  αντιμετωπίζουν δραστικές αλλαγές στην πορεία της καθημερινότητας τους τόσο σε πρακτικό αλλά και συναισθηματικό επίπεδο.

Έχουν ενεργό ρόλο στην ενημέρωση γύρω από την ασθένεια , τις θεραπείες στις οποίες υποβάλλεται ο ασθενής και πολλές φορές  αναλαμβάνουν τον ρόλο του φροντιστή.

Σε ψυχολογικό επίπεδο κυρίαρχο ρόλο έχει η συναισθηματική ταύτιση του ατόμου με τον ασθενή. Βιώνουν ίδια συναισθήματα κατά το άκουσμα της διάγνωσης (άρνηση, θυμός, θλίψη) , απογοήτευση , φόβο και άγχος  για την πορεία των θεραπειών , κόπωση και σύγχυση από τις απαιτήσεις της κατάστασης.ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΙΠΛΑ1

Και παρόλο που ο συναισθηματικός πόνος είναι έντονος πολλές φορές πρέπει να το αντιμετωπίσουν και να το κρύψουν προκειμένου να στηρίξουν τον άνθρωπο τους.

Είναι πολύ δύσκολο να προσπαθείς να γελάσεις ενώ στην ουσία θέλεις να κλάψεις.

Έχουν ενοχές όταν δεν μπορούν να είναι πάντα δυνατοί, ανεκτικοί, ξεκούραστοι για να αντιμετωπίσουν αυτό που συμβαίνει γύρω τους και πολλές φορές έχουν ενοχές επειδή απλά είναι υγιείς.

Οι σημαντικές σχέσεις στην ζωή ενός ανθρώπου είναι το απαραίτητο γρανάζι για να λειτουργήσει και αντιμετωπιστεί οτιδήποτε. Οι άνθρωποι γύρω από τον ασθενή είναι εκείνοι στους οποίους πλέον οι ψυχολογικές παρεμβάσεις στρέφουν την προσοχή τους, έτσι ώστε να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα , να μειώσουν το άγχος τους, να αντιμετωπίσουν τους φόβους τους γύρω από τον καρκίνο.

 

Γράφει η  Μαίρη Ι.Βαρβαρούση

%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%b2%ce%b1%cf%81%ce%bf%cf%8d%cf%83%ce%b7-%ce%bc%ce%b1%ce%af%cf%81%ce%b7

Σύντομο Βιογραφικό σημείωμα

Η Μαίρη Ι.Βαρβαρούση γεννήθηκε το 1983 στην Πτολεμαΐδα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε την κατεύθυνση της Κλινικής Ψυχολογίας με παράλληλη εκπαίδευση στην Γνωστική Αναλυτική και Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία. Συμμετείχε σε συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις.

Από το 2005 ζει και εργάζεται στην Πτολεμαΐδα όπου διατηρεί ιδιωτικό γραφείο.