Ξηροστομία που οφείλεται σε ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία…

Χρήσιμες συμβουλές από τον Οδοντίατρο Όμηρο Παπαθανασίου.

Η ξηροστομία εμφανίζεται όταν οι σιελογόνοι αδένες δεν παράγουν αρκετό σάλιο ώστε να διατηρηθεί το στόμα υγρό. Επειδή το σάλιο είναι απαραίτητο για τη μάσηση, την κατάποση, τη γεύση και την ομιλία, αυτές οι λειτουργίες επηρεάζονται σε ασθενείς με ξηροστομία.

Η ξηροστομία προκαλεί επίσης οδοντιατρικά προβλήματα. Το σάλιο βοηθά στη διατήρηση της υγειούς ισορροπίας βακτηρίων στο στόμα. Χωρίς αρκετό σάλιο ο πληθυσμός ορισμένων βακτηρίων κι άλλων μικροοργανισμών αυξάνεται ραγδαία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πληγές και μολύνσεις στο στόμα, όπως εμφάνιση αφθών ή καντιντίασης. Επίσης, το σάλιο εξουδετερώνει τα οξέα και απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών που παραμένουν μετά το φαγητό. Έτσι, σε απουσία σάλιου είναι αυξημένος ο τερηδονικός κίνδυνος και ο κίνδυνος εμφάνισης νόσων του περιοδοντίου (ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα).

 

%ce%be%ce%b7%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%af%ce%b1-%ce%b1%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%83%cf%85%ce%bc%cf%80%cf%84%cf%8e%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-600x330

Η χημειοθεραπεία και οι ακτινοβολίες προκαλούν ξηροστομία λόγω βλάβης που προκαλούν στους σιελογόνους αδένες. Η χημειοθεραπεία κάνει το σάλιο πιο παχύ, αλλά αυτό είναι συνήθως ένα παροδικό σύμπτωμα, που διαρκεί από 2 εώς 8 εβδομάδες περίπου, από το πέρας της θεραπείας. Η θεραπεία με ακτινοβολία στο κεφάλι ή  το λαιμό, προκαλεί ξηροστομία που διαρκεί 6 μήνες ή και περισσότερο μέχρι να ξεκινήσουν να παράγουν σάλιο οι σιελογόνοι αδένες ξανά.

Σημεία και συμπτώματα ξηροστομίας

  • Αίσθημα κολλώδους ή ξηρού στόματος
  • Παχύ, ινωδες σάλιο
  • Πόνος ή αίσθημα καύσου στο στόμα ή στη γλώσσα
  • Ρωγμές στα χείλη ή στις γωνίες του στόματος
  • Ξηρή, τραχειά γλώσσα
  • Δυσκολία στη μάσηση, την κατάποση ή μειωμένη/αλλοιωμένη γεύση
  • Δυσκολία στην ομιλία

Σε περίπτωση εμφάνισης ξηροστομίας συμβουλευτείτε τον οδοντίατρο σας. Προληπτικά, πριν την έναρξη των ακτινο/χημειοθεραπειών, επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας για έναν πλήρη οδοντιατρικό έλεγχο με σκοπό την αντιμετώπιση πιθανών βλαβών που δύναται να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια ή μετά το πέρας της θεραπείας.

________________________________

Γράφει ο Όμηρος Ι. Παπαθανασίου,

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

 Ο Όμηρος Ι. Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα το 1983. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (AUTH)  από όπου αποφοίτησε το 2010 και συνέχισε την εκπαίδευση του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει εργαστεί ως Χειρουργός Οδοντίατρος (DDS) σε Οδοντιατρική κλινική του Νιούκασλ (Newcastle Dental Care, Newcastle upon Tyne, United Kingdom) και του Σαουθάμπτον (Tooth Booth, Southampton, United Kingdom) παράλληλα με την μετεκπαίδευση του. Από το 2013 ζει και εργάζεται στην Πτολεμαΐδα, όπου διατηρεί Ιδιωτικό Οδοντιατρείο.