Καρκίνος και Κοινωνικές Προκαταλήψεις

Όταν ο καρκίνος έχει μπει σε τόσο μεγάλο βαθμό στη ζωή μας δεν επιτρέπεται να συνεχίζουμε να θεωρούμε ταμπού ακόμα και την αναφορά σε αυτόν...

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας ασθενής με καρκίνο είναι οι κοινωνικές προκαταλήψεις που συνοδεύουν την ασθένεια του και ο αντίκτυπος που έχουν στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Προκατάληψη είναι η αυτόματη αρνητική εκτίμηση που κάνει το άτομο η οποία βασίζεται κυρίως στην άγνοια και τον φόβο και όχι σε ρεαλιστικά επιχειρήματα.

Ο καρκίνος ως ασθένεια αποτελεί την προσωποποίηση του κακού για την συλλογική κοινωνική συνείδηση. Ακόμα και το άκουσμα της λέξης  ενεργοποιεί αυτόματα αισθήματα φόβου και για αυτό άλλωστε μεγάλο μέρος της κοινωνίας αποφεύγει την χρήση της λέξης «καρκίνος». Πολλές φορές ο καρκίνος αναφέρεται ως η «επάρατη νόσος» , που στην ουσία σημαίνει καταραμένη ενισχύοντας έτσι τον φόβο γύρω από την ασθένεια.

Ο φαύλος κύκλος της προκατάληψης λειτουργεί ως εξής, επειδή φοβόμαστε τον καρκίνο δεν αναφερόμαστε σε αυτόν, δεν ενημερωνόμαστε,  αποφεύγουμε να κάνουμε προληπτικές εξετάσεις, αποφεύγουμε να έρθουμε σε επαφή με ασθενείς με καρκίνο γεγονός που αυξάνει  την  άγνοια μας  και συμπερασματικά ενισχύει  τις προκαταλήψεις μας.

Σε ψυχαναλυτικό επίπεδο η στάση μας απέναντι στον καρκίνο πολλές φορές καθορίζεται από την συνειδητοποίηση της θνητότητας μας και της αίσθησης ότι δεν είμαστε άτρωτοι, για αυτό τον λόγο πολλοί άνθρωποι τείνουν να αποφεύγουν ασθενείς με καρκίνο αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τον φόβο τους γύρω από την ασθένεια.

Οι συμπεριφορές απόκρυψης της ασθένειας από την οικογένεια αλλά και από το ίδιο το άτομο οδηγούν στην απομόνωση και την περιθωριοποίηση του ασθενή καθιστώντας έτσι την ασθένεια του ως απειλή για την επαγγελματική, οικογενειακή, κοινωνική του ζωή.

Σε μια σύγχρονη κοινωνία όπως είναι η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε ανοιχτά για θέματα υγείας όπως είναι ο καρκίνος. Ας αντιμετωπίσουμε τον προσωπικούς μας φόβους και προκαταλήψεις παραμερίζοντας τον εγωκεντρισμό μας για την δική μας υγεία .

Ας αναγνωρίσουμε ότι η στάση μας απέναντι στον ασθενή αποτελεί 

μέρος της θεραπείας του.

Βαρβαρούση ΜαίρηΣύντομο Βιογραφικό σημείωμα

Η Μαίρη Ι.Βαρβαρούση γεννήθηκε το 1983 στην Πτολεμαΐδα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Ακολούθησε την κατεύθυνση της Κλινικής Ψυχολογίας με παράλληλη εκπαίδευση στην Γνωστική Αναλυτική και Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία. Συμμετείχε σε συνέδρια με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις.

Από το 2005 ζει και εργάζεται στην Πτολεμαΐδα όπου διατηρεί ιδιωτικό γραφείο.