Η σημασία του Οδοντιατρικού Ελέγχου πριν την χημειοθεραπεία.

Πολύ χρήσιμες οι συμβουλές του Όμηρου Παπαθανασίου. Μακάρι να τον είχα γνωρίσει νωρίτερα, για να έχω γλιτώσει μεγάλη ταλαιπωρία με τα δόντια μου όλα αυτά τα χρόνια...

Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με καρκίνο,  εμφανίζουν επιπλοκές κατά τη θεραπεία, που επηρεάζουν την υγεία της  στοματικής κοιλότητας.  Οι επιπλοκές μπορεί να είναι μετρίου εώς σοβαρού βαθμού και  περιλαμβάνουν την εμφάνιση ελκών στο στόμα, μολύνσεων, ξηροστομίας, ευαίσθητων ούλων και εμφάνισης πόνου στις γνάθους.

Οι κύριες επιπλοκές στη στοματική κοιλότητα και οι ανεπιθύμητες επιπλοκές της χημειοθεραπείας, σχετίζονται με καταστάσεις όπως  προυπάρχουσα ενδοστική παθολογία, νεκρωμένα δόντια, παραμελημένη περιοδοντική υγεία και βλενογοννίτιδα προκαλούμενη από την χημειοθεραπεία. Μολύνσεις στην στοματική κοιλότητα από οδοντοφατνιακά αποστήματα, ενδοστική παθολογία όπως κύστεις, ή χρόνια προχωρημένη γενικευμένη περιοδοντική νόσος δύναται να προκαλέσουν απειλητικές για τη ζωή μολύνσεις και πυρετού σε ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να κριθεί αναγκαία η διακοπή της χημειοθεραπευτικής αγωγής με δυσμενείς συνέπειες στην επιτυχία της χημειοθεραπείας.

Σκοπός του οδοντιατρικού ελέγχου πριν τη χημειοθεραπεία, είναι η διάγνωση υπάρχουσας φλεγμονής, ή πιθανών οδοντιατρικών προβλημάτων που δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί.   Η θεραπεία φλεγμονών της στοματικής κοιλότητας θα πρέπει να γίνεται πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών  κατά τη χημειοθεραπεία.

Ο οδοντιατρικός έλεγχος και η προληπτική θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  1. Ακτινογραφικός έλεγχος (πανοραμική ακτινογραφία), για έλεγχο των οστών των γνάθων σε ενόδοντες και νωδούς ασθενείς.
  2. Πλήρη περιακρορριζικό ακτινογραφικό έλεγχο σε ενόδοντες ασθενείς
  3. Περιοδοντικό έλεγχο
  4. Θεραπεία τυχόν υπάρχουσας περιοδοντικής νόσου
  5. Προσωρινή ή μόνιμη αποκατάσταση δοντιών που δύναται να αποκατασταθούν με καλή πρόγνωση
  6. Εξαγωγή δοντιών που δεν μπορούν να αποκατασταθούν ή έχουν κακή πρόγνωση
  7. Θεραπεία υπάρχουσας περιακρορριζικής παθολογίας
  8. Προληπτική θεραπεία για προστασία των δοντιών (πχ φθορίωση)
  9. Εκπαίδευση του ασθενούς για σωστή στοματική υγιεινή (σωστό βούρτσισμα, χρήση νήματος ή άλλου μέσου μεσοδόντιου καθαρισμού, χρήση κατάλληλου στοματικού διαλύματος)

Η άριστη στοματική υγεία έχει αποδειχθεί πως βελτιώνει την γενική ‘άνεση’ των ασθενών που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και μειώνει τις πιθανότητες διακοπής της θεραπείας.  Αντίθετα, η γενικευμένη φτωχή στοματική υγεία συμβάλλει  στην εμφάνιση πυρετών αγνώστου προέλευσης κατά τη χημειοθεραπεία, με αποτέλεσμα τη διακοπή ή τη ματαίωση της χημειοθεραπείας.

Η στοματική υγεία είναι σημαντικό κομμάτι της γενικής υγείας. Επιτρέψτε στον οδοντίατρο σας να σας βοηθήσει!

Γράφει ο Όμηρος Ι. Παπαθανασίου,

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΣ

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα

 Ο Όμηρος Ι. Παπαθανασίου γεννήθηκε στην Πτολεμαΐδα το 1983. Σπούδασε στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (AUTH)  από όπου αποφοίτησε το 2010 και συνέχισε την εκπαίδευση του στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έχει εργαστεί ως Χειρουργός Οδοντίατρος (DDS) σε Οδοντιατρική κλινική του Νιούκασλ (Newcastle Dental Care, Newcastle upon Tyne, United Kingdom) και του Σαουθάμπτον (Tooth Booth, Southampton, United Kingdom) παράλληλα με την μετεκπαίδευση του. Από το 2013 ζει και εργάζεται στην Πτολεμαΐδα, όπου διατηρεί Ιδιωτικό Οδοντιατρείο.