Καρκίνος παχέος εντέρου: Αλλάξτε διατροφή!

Δεδομένου ότι ο καρκίνος αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και διεξάγεται μεγάλος αριθμός ερευνών, άλλες μελέτες έχουν καταδείξει ότι ο τρόπος ζωής του ατόμου μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου. *Σημειώνω ότι και ο δικός μου νέος καρκίνος (αναπτύσεται ως αδενοκαρκίνομα πάνω στο χρόνιο τεράτωμα και έχει κάνει μετάσταση στο συκώτι) είναι "εντερικού τύπου"...

ΠΗΓΗ: MSN.COM

Υψηλές πιθανότητες αποφυγής της εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν όσοι άνθρωποι ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Oncology.

Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους – χωρίς αυτό να είναι απόλυτα το ιδανικό, η ένταξη στις εβδομαδιαίες δραστηριότητες ενός προγράμματος έστω μέτριας έντασης σωματικής άσκησης, η αποφυγή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 29% στις γυναίκες και κατά 20% στους άνδρες.

Σημαντικός αριθμός επιστημόνων, ερμηνεύοντας τα ευρήματα πρόσφατων ερευνών, πίστευαν μέχρι σήμερα ότι ένας από τους κύριους παράγοντες για την ανάπτυξη καρκίνου στους ιστούς είναι οι τυχαίες μεταλλάξεις κατά τη διάρκεια της διαίρεσης των βλαστικών κυττάρων. Αυτή η πεποίθηση τους οδηγούσε να πιστεύουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των καρκίνων είναι ατυχία, και μόνο το 33% του κινδύνου οφείλεται σε περιβαλλοντικούς ή γενετικούς παράγοντες.

Δεδομένου ότι ο καρκίνος αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και διεξάγεται μεγάλος αριθμός ερευνών, άλλες μελέτες έχουν καταδείξει ότι ο τρόπος ζωής του ατόμου μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις πιθανότητες ανάπτυξης της νόσου.

Από τις πιο πρόσφατες είναι και η μελέτη του Dr. Mingyang Song και των συνεργατών του, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Harvard, οι οποίοι ενέκυψαν στο ερώτημα αν και πόσο επηρεάζει ο υγιεινός τρόπος ζωής, τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου αλλά και τις πιθανότητες θανάτου απ’ αυτόν. Για τις ανάγκες της μελέτης εξέτασαν στοιχεία από 89.571 γυναίκες και 46.399 άνδρες. Όσοι κρίθηκε ότι πληρούσαν τα κριτήρια του υγιεινού τρόπου ζωής θεωρήθηκαν ως χαμηλού κινδύνου (16.531 γυναίκες και οι 11.731 άνδρες), ενώ οι υπόλοιποι χαρακτηρίστηκαν ως υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου (73.040 γυναίκες και 34.608 άνδρες).

Τα άτομα που ακολουθούσαν υγιεινή ζωή δεν κάπνιζαν – ή είχαν διακόψει τη βλαβερή συνήθεια, δεν έπιναν αλκοόλ ή κατανάλωναν το πολύ ένα ποτό την ημέρα οι γυναίκες, και έως δύο το πολύ οι άνδρες, διατηρούσαν ένα σχετικά φυσιολογικό βάρος – είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεταξύ 18,5 και 27,5 και εκτελούσαν για τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια

άσκηση, ή 75 λεπτά έντονης άσκησης, την εβδομάδα.

Γενικά για τα ποσοστά του καρκίνου που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 20-40% των περιπτώσεων καρκίνου και περίπου το 50% των θανάτων από τη νόσο δύνανται να προληφθούν εάν οι άνθρωποι που ανήκαν στην ομάδα υψηλού κινδύνου τροποποιούσαν τον τρόπο ζωής τους και συμμορφώνονταν στο πρότυπο της ομάδας χαμηλού κινδύνου.

Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου κατέδειξαν ότι οι γυναίκες που πληρούν τα τέσσερα κριτήρια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξής του κατά 29% και οι άνδρες κατά 20%. Αξιοσημείωτα ήταν όμως και τα ευρήματα για άλλες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα μ’ αυτά θα μπορούσαν να προληφθούν:

– Καρκίνος πνεύμονα: το 82% των περιστατικών σε γυναίκες και το 78% σε άνδρες.

– Καρκίνος μαστού: το 4%, ενώ ο κίνδυνος θανάτου από την ίδια αιτία θα ήταν 12% χαμηλότερος

– Καρκίνος προστάτη: το 21% των περιστατικών.

Επίσης:

Φάτε ξηρούς καρπούς και διώξτε τον καρκίνο μακριά από το παχύ έντερο

ΠΗΓΗ: msn.com

Αισιόδοξα νέα καταφτάνουν από τη Νότια Κορέα, με τους ερευνητές να μιλούν για  μείωση  του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του  παχέος εντέρου  τόσο σε άντρες, όσο και σε γυναίκες για όσους καταναλώνουν στη διατροφή τους  ξηρούς καρπούς. 

ξηροι καρποιΤα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για τον Καρκίνο και δείχνουν συγκεκριμένα ότι μια μερίδα ξηρών καρπών,  3 ή περισσότερες φορές   μέσα στην εβδομάδα, φαίνεται να επιδρούν σημαντικά στον κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Dr. Aesun Shin, Καθηγητή Προληπτικής Ιατρικής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Ιατρικής της Σεούλ.

Στο πλαίσιο της μελέτης, μια μερίδα ξηρών καρπών θεωρούνταν τα  15 γραμμάρια  , με τα φιστίκια να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι ερευνητές μελέτησαν 923 ασθενείς οι οποίοι είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου και συνέκριναν τη διατροφή τους με 1.846 ανθρώπους που δεν παρουσίαζαν καρκίνο.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι ανέφεραν την κατανάλωση  3 ή παραπάνω μερίδων   ξηρών καρπών παρουσίαζαν  69% μικρότερο κίνδυνο  καρκίνου του εντέρου από τους υπόλοιπους, ενώ οι γυναίκες που κατανάλωναν 3 ή περισσότερες μερίδες παρουσίαζαν  81% μικρότερο κίνδυνο  , από αυτούς που δεν έτρωγαν καθόλου ξηρούς καρπούς.

Οι ειδικοί υποθέτουν ότι κάποια από τα συστατικά των ξηρών καρπών, όπως οι  φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά  τους, φαίνεται να βοηθούν, γι’ αυτό βάλτε τους σήμερα κιόλας στο πρόγραμμα.

 Κάντε κλικ εδώ  για να μάθετε περισσότερα πράγματα που δεν γνωρίζατε για τους ξηρούς καρπούς.