Εκστρατία ενημέρωσης για τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη και αντιμετώπιση του Καρκίνου

“Να χρησιμοποιώ δε τας θεραπευτικάς δίαιτας προς ωφέλειαν των πασχόντων” Όρκος Ιπποκράτη

ΤΡΟΦΟΣ

Αξίζει να επισκευθείτε την ιστοσελίδα του tropho.org που οργανώθηκε από το ΚΕΦΙ (Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών)  http://www.anticancerath.gr/

trophos1

Παρατηρείται σήμερα μια γενίκευση στη συνειδητοποίηση της ευρύτερης σημασίας της διατροφής κι ένα μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την αξία της υγιεινής τροφής. Η υγιεινή διατροφή έχει συνδεθεί με τη γενικότερη ευεξία του οργανισμού, χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό στο ευρύτερο κοινό η σημασία της στην πρόληψη, αντιμετώπιση και αποθεραπεία σοβαρών ασθενειών, όπως είναι ο καρκίνος. Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένες τροφές έχουν έντονη αντικαρκινική δράση.

trophos3

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων, Ιατρών ΚΕΦΙ Αθηνών ανέλαβε την πρωτοβουλία μιας ουσιαστικής ενημέρωσης του κοινού για τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη κι αντιμετώπιση του καρκίνου, μιας ασθένειας που έχει συνδεθεί με το σύγχρονο τρόπο ζωής (στρες, κακή διατροφή, ανθυγιεινές συνθήκες, μόλυνση του περιβάλλοντος κλπ.), μέσω ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επικοινωνίας.

Σε διεθνές επίπεδο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις αντικαρκινικές ιδιότητες πολλών τροφών και είναι αρκετά τα ιδρύματα που ασχολούνται με τις βιοχημικές επιδράσεις τους.

Όπως ενδεικτικά αναφέρει ο Τ. Κόλιν Κάμπελ από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ,

“η προαγωγή είναι αντιστρέψιμη ανάλογα με το αν ο αρχικός καρκίνος έχει τις κατάλληλες συνθήκες να αναπτυχθεί. Εδώ είναι που παίζει σημαντικό ρόλο η διατροφή”.

Ένας άλλος ερευνητής, ο Ρισάρ Μπελιβό από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, τονίζει

“με όσα έχω μάθει αυτά τα χρόνια έρευνας, αν μου ζητούσαν να σχεδιάσω μια διατροφή που να προάγει την ανάπτυξη του καρκίνου στο μέγιστο, δεν θα μπορούσα να βρω κάτι καλύτερο από τη σημερινή δυτική διατροφή”.

Στόχος μας είναι να δώσουμε στο κοινό τις κατάλληλες κατευθύνσεις και απαντήσεις:

  • είτε σε ερωτηματικά πού (τρώω σωστά;, βοηθώ τον εαυτό μου; κλπ.)
  • είτε σε αμφιταλαντεύσεις μεταξύ του γενικότερου ενδιαφέροντος για τη διατροφή και τη συγκεκριμένη ασθένεια και της αδιαφορίας (δεν με αφορά το θέμα) παρέχοντας τεκμηριωμένη ενημέρωση (πηγές, έρευνες, στοιχεία).

Επίσης, θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία της διατροφής σε κάθε στάδιοπρόληψη, θεραπεία, αποθεραπεία, δηλώνοντας έμμεσα ότι το θέμα τελικά “μας αφορά όλους”.

Θεωρούμε ότι έχει φθάσει η στιγμή να ενημερωθούν οι Έλληνες πολίτες για τις εξελίξεις αυτές από τους ειδικούς μέσα από μια ολοκληρωμένη πανελλαδική καμπάνια, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με την εθελοντική υποστήριξη του δικτύου διατροφολόγων MedNutrition ευελπιστούμε να μεταφέρουμε το μήνυμα της εκστρατείας «Τροφός» σε κάθε ελληνικό σπίτι και να βοηθήσουμε στη δημιουργία μιας πιο «υγιεινής» προσέγγισης της καθημερινής μας διατροφής.

Το πρόγραμμα ενημέρωσης περιλαμβάνει για το 2013 τα εξής:

  • Διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων σε ογκολογικές κλινικές στην Αθήνα, σε συλλόγους καρκινοπαθών σε όλη την Ελλάδα, σε φαρμακεία στην Αθήνα, καθώς και σε δύο αγώνες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, στις 11 και 15 Οκτωβρίου
  • Προώθηση άρθρων με στοιχεία από έρευνες που υλοποιηθεί στο εξωτερικό που αποδεικνύουν τις αντικαρκινικές ιδιότητες πολλών τροφών
  • Αποστολή ενημερωτικού υλικού σε ογκολόγους-παθολόγους, ακτινοθεραπευτές και χειρούργους
  • Λειτουργία forum μέσα στο οποίο ασθενείς και συγγενείς μπορούν να ρωτήσουν και να ενημερωθούν για θέματα διατροφής από τους εθελοντές της MedNutrition
  • Διοργάνωση ειδικού session στην ετήσια ημερίδα του Συλλόγου, το Νοέμβριο
  • Προβολή της εκστρατείας στα ΜΜΕ

trophos2

Η επίσημη έναρξη της καμπάνιας έγινε σε Συνέντευξη Τύπου που υλοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου, 2013.